reklama

Interpol zachytil 18. února telefonický rozhovor mezi 15letým Younes Abaaoudem a jeho sestrou Yasmin, která žije v Belgii. "Nejmladší džihádista Evropy" v něm prohlásil, že "do Evropy dorazí za deset hodin".

Abaaoud byl v Sýrii od svých 13 let. Přišel tam v lednu roku 2014 se svým starším bratrem Abdelhamidem, který je považován za strůjce listopadových útoků v Paříži. Abdelhamid přišel o život o několik dní později během razie, kterou policie podnikla na pařížském předměstí Saint-Denis.

Devět dní před zmiňovaným telefonátem byl Abaaoud prohlášen za mrtvého, tajné služby se ale domnívaly, že jde pouze o pokus, jak za sebou zakrýt stopy, a proto po mladíkovi pátrali dál.  Vystopovaly ho v saúdskoarabské Džiddě, odkud se telefonicky spojil se svou sestrou v Belgii.

Nyní považuje Interpol mladíka za nezvěstného a nebezpečného a vyzývá k jeho zadržení. Podle magazínu by ale radikál mohl změnit svůj vzhled a zřejmě cestuje s falešnými doklady. Mohl se pokusit letecky přepravit do Turecka, Maroka nebo do Evropy. Nejmenovaný vyšetřovatel Interpolu magazínu prozradil, že pokud se Abaaoud pohybuje po Evropě s falešnými doklady, bude "těžké ho najít".