Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Povede Interpol Rus? Podle amerických senátorů by to "udělalo kozla zahradníkem"

Interpol
Interpol
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Skupina amerických senátorů v pondělí vydala prohlášení varující před zvolením ruského zástupce Alexandra Prokopčuka do čela Interpolu. Mezinárodní policejní organizace bude o svém novém šéfovi hlasovat ve středu v Dubaji a Prokopčuk je hlavním kandidátem. Moskva dnes protest amerických senátorů označila za vměšování.

Zvolením Prokopčuka do svého čela by významná policejní organizace podle amerických senátorů "udělala kozla zahradníkem". Kreml údajně pravidelně Interpol zneužívá k tomu, aby se zbavil politických oponentů, disidentů a nepohodlných novinářů. Generálmajor Prokopčuk se prý na těchto akcích osobně podílel. Donald Trump by podle autorů prohlášení měl využít svého vlivu k tomu, aby zvolení Prokopčuka zabránil.

Podle názoru Kremlu, který dnes tlumočil mluvčí Dmitrij Peskov, je stanovisko senátorů "vměšováním do volebního procesu" a projevem nátlaku na Interpol.

“If there ever was a case for why #Russia??should NOT have any authority at #Interpol, I am that case.” ~@BillBrowder, advocate for the Global #MagnitskyAct and against whom #Russia abused the Interpol warrant system seven times. https://t.co/c0XSxP4Hzx

— Dr. Dena Grayson (@DrDenaGrayson) 20. listopadu 2018

Kyjevská média dnes přinesla informaci, že ruský kandidát na šéfa Interpolu Prokopčuk je bratrem Ihora Prokopčuka, stálého představitele Ukrajiny v Organizaci pro bezpečnost a spolupráci v Evropě. Podle oficiálního životopisu se Alexandr Prokopčuk narodil v Kyjevě.

Ukrajinské ministerstvo příbuzenský vztah Prokopčuků výslovně nepotvrdilo. Vydalo dnes nicméně prohlášení, podle něhož "válka (v Donbasu) rozdělila podle frontové linie přátele i příbuzné". Ihor Prokopčuk se podle Kyjeva nedopustil ničeho, co by ho mohlo kompromitovat.

Témata:  Interpol USA Senát USA Rusko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 17:20

Ukrajinské zbrojovky tento měsíc poprvé vyrobí 10 samohybných houfnic Bohdana na podvozku Tatra

Ukrajinské zbrojovky tento měsíc poprvé vyrobí deset ukrajinských samohybných houfnic Bohdana a v následujících měsících toto množství ještě vzroste, uvedl dnes na sociálních sítích ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy