Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Závažné obvinění: Provládní síly v Jemenu údajně ohrožují životy zdravotníků i civilistů

Jemen, ilustrační fotografie
Jemen, ilustrační fotografie
Foto: Reprofoto ČT

Saná - jemenské provládní síly, které bojují proti šíitským povstalcům o kontrolu města Táizz, také pronásledují zdravotnický personál a ohrožují civilisty tím, že mezi ně umísťují bojovníky. Tvrdí to mezinárodní organizace na ochranu lidských práva Amnesty International.

Agentura Reuters připomíná, že životy civilistů v Táizzu, kde před válkou žilo na 300.000 lidí, ovlivnily v posledních měsících intenzivní boje. V ulicích města leží mrtvá těla a během několika dní byly zraněny stovky lidí, popsal situaci Červený kříž.

Většinu města kontrolují takzvané Lidové výbory, tedy místní provládní milice podporované vládou prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího. Ze tří stran pak město obléhají rebelové. Podle Amnesty International právě bojovníci provládních milic zadrželi ve třetím největším jemenském městě několik zdravotníků a hrozili, že je zabijí.

Philip Luther z AI tvrdí, že existují přesvědčivé důkazy o tom, že protipovstalecké milice vedou proti zdravotnímu personálu v Táizzu kampaň plnou strachu a zastrašování. „Umístěním svých bojovníků poblíž zdravotnických zařízení ohrožují bezpečnost nemocnic a opovrhují povinností chránit civilisty, která vyplývá z mezinárodního práva," dodal.

Konflikt v Jemenu trvá od roku 2014 a vyžádal si už na 10.000 mrtvých. Nepomohly jej vyřešit několikerá mírová jednání ani minulá příměří. Válka vypukla poté, co šíitští rebelové obsadili v roce 2014 Saná a pak postupovali do dalších částí země.

Témata:  Jemen AI (Amnesty International)

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 14:41

Ruský obr Gazprom zažaloval ČEZ a další evropské společnosti

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy