Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Uprchlický tábor je v karanténě, migranti jsou vážně nemocní

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Sofie – Bulharský uprchlický tábor známý jako Harmanli je v karanténě. Důvodem jsou možná závažná infekční onemocnění, která by se mohla rozšířit mezi občany. V zařízení ležícím v blízkosti tureckých hranic se nachází asi tři tisíce migrantů.

Tábor je v provozu již řadu let, většina jeho obyvatel se snaží přejít do západní Evropy. Podle německého listu Die Welt bylo 128 z nich diagnostikováno s vážnými nemocemi od kožních onemocnění až po virové infekce a dokonce i neštovice.

Karanténa byla vyhlášena v reakci na protest tamních nacionalistů, kteří poukazovali na narůstající obavy z toho, že by migranti mohli šířit nemoci a obtěžovat místní obyvatelé. Protesty se v posledních týdnech konaly po celé zemi.

Protesty proti táboru:

Náměstek ministra zdravotnictví Vanio Sharkov oznámil, že uzavření tábora bude jen dočasné, po setkání s předsedkyní Státního úřadu pro uprchlíky (SAR) Petiou Parvanovovou a hlavním zdravotním inspektorem Angelem Kanchevem, však nedokázal říct, jak dlouho bude trvat. Uvádí to server Bordermonitoring Bulgaria.(BMB).

Uprchlíci si stěžují na podmínky v zařízení:

V karanténě bude celé zařízení – a to i přesto, že ne všichni uprchlíci jsou nemocní. Rozhodnutí ministerstva zdravotnictví, které už před dvěma týdny oznámilo, že v se v táboře šíří svrab a blechy, kritizují tamní aktivisté.

Podle nich v současné době tábor nemá dostatek teplé vody, topení, povlečení a hygienických výrobků. Někteří migranti prý dokonce spí na podlaze bez matrací. BMB proto vyzývá SAR a ministerstvo zdravotnictví, aby plnily svou práci a staraly se o hygienu v táboře a řádně o uprchlíky pečovaly.

Témata:  Bulharsko uprchlíci

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy