Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Europarlament chce dát k ledu přístupová jednání s Tureckem

Sídlo EU
Sídlo EU
Foto: Pixabay

Brusel - Přístupová jednání s Tureckem by měla být zmrazena, a to kvůli postupu vlády v Ankaře po potlačeném červencovém pokusu o státní převrat, vyzvali dnes europoslanci. Rozzlobená reakce z Turecka na sebe nenechala dlouho čekat.

Vztahy mezi Evropskou unií a Tureckem jsou napjaté od nezdařeného červencového pokusu o puč. Někteří představitelé členských států EU, hlavně z Rakouska a Dánska, vyzvali k ukončení přístupových rozhovorů s Ankarou, které oficiálně začaly v roce 2005.

Dnešní rezoluci předcházela v úterý bouřlivá debata. "Dnešní text je podle mého přijatelný kompromis, EP nemůže předstírat, že nevidí, co se v Turecku děje," uvedla česká europoslankyně Dita Charanzová (ANO), která hlasovala pro přijetí rezoluce.

Někteří poslanci během úterní debaty s šéfkou unijní diplomacie Federikou Mogheriniovou vyzývali, aby unie začala vztahy s Tureckem budovat znova od základu a uzavřela s ním jiný druh partnerství, než je členství v evropském bloku.

Turecký ministr pro evropské záležitosti Ömer Çelik dnes prohlásil, že EP popřel evropské hodnoty. "Je snadné takto hovořit tam, kam nevkročil terorismus. V době, kdy Turecko bojuje proti terorismu, se v Evropě místo projevení solidarity vedou nerozumné debaty bez jakékoli vize," řekl Çelik. Je to "neplatná rezoluce, kterou nelze brát vážně," dodal. Doporučil také evropským poslancům, aby vážili slova, pokud hovoří o prezidentovi Erdoganovi.

Témata:  EU Turecko

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy