Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Výbuchy, násilí, chaos: V Itálii se střetli migranti a místní občané

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Turín – Jedno z největších italských měst, které hostilo také olympijské hry, trápí velké problémy s uprchlíky. Z Turína přichází informace o explozích a chaosu v ulicích.

Násilí vypuklo před bývalou olympijskou vesnicí, kde byli ubytováni sportovci a kde se teď nachází asi 1300 migrantů. Dlouhotrvající napětí mezi místními obyvateli a přistěhovalci vyvrcholilo ve středu večer, kdy před centrem pro migranty došlo ke dvěma výbuchům, píše server Express s odkazem na italská média.

Exploze byly dostatečně silné, aby roztřásly okna okolních domů, tvrdí místní obyvatelé. V dopoledních hodinách pak skupina asi 300 migrantů zablokovala hlavní silnici před bytovým domem, kde běženci žijí.

Rozbili také dopravní značky a zaparkovaná auta, další migranti křičeli na místní obyvatele. Ze záběrů, které pořídili svědci je jasné, že migranti házeli kameny a lahve na pořádkovou policii. Obyvatelé se zamkli v obchodech, aby nebyli létajícími předměty zasaženi.

Podle místních obyvatel migranti kolemjdoucím vyčítali, že jsou „italští rasisté". Provoz kolem místa, kde ke konfliktu došlo, byl zastaven. Exploze, kterou zřejmě způsobily podomácku vyrobené bomby, podle listu La Stampa nikoho nezranily.

Rada města Turín uvedlo, že byla „znepokojena" takovým násilím. Jeden úředník řekl, že doufá, že policie co nejdříve identifikuje odpovědné osoby.

#Torino, bombe carta al Moi: tensione residente-#migranti https://t.co/av0VGS8Fp9 pic.twitter.com/87LCXEqr9j

— ilGiornale (@ilgiornale) 24. listopadu 2016

 

Přibližně 1300 migrantů žije v budovách, které byly původně postavené pro sportovce, když město hostilo zimní olympijské hry v roce 2006. Policie uvedla, že problémy začaly před sázkovou kanceláří po středečním fotbalovém zápase Ligu mistrů mezi Dynamem Kyjev a Napoli. 

Do rvačky se zapojili fotbaloví fanoušci, boje se rozšířily i mezi místní obyvatele a přistěhovalce. Pak vypukl chaos. Na místo byli kromě policistů povoláni i hasiči.

Jeden svědek řekl listu La Stampa: „Byli jsme už v posteli, když došlo k výbuchu. Otřásl okenicemi a okny. Potom s křikem vyběhla skupina lidí. Báli jsme se, ne o nás dospělé, ale o naše děti."

Další místní obyvatel řekl: „Až do včerejška jsme byli touto situací a bezprávím jen otráveni. Teď máme opravdu strach."

O situaci na místě bude v pátek jednat také tamní městská rada.

Témata:  Itálie uprchlíci

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy