Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko obrátilo: Ministerstvo potvrdilo účast na jednání o ukrajinské krizi

Jednání o Ukrajině v Minsku
Jednání o Ukrajině v Minsku
Foto: RIA Novosti

Moskva - Ruské ministerstvo zahraničí dnes oznámilo, že se Rusko připravuje na ministerské jednání o ukrajinské krizi, které se má v úterý konat v Minsku. Moskva přitom původně tvrdila, že rokování nemá smysl.

O řešení donbaského konfliktu, který trvá od dubna 2014, mají v Minsku besedovat ministři zahraničí takzvané normandské skupiny, tedy Německa, Francie, Ukrajiny a Ruska. Souhlas Moskvy s účastí ale zatím chyběl.

Německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier novinářům ve čtvrtek sdělil, že chápe minské setkání jako potvrzení významu dosavadních kontaktů a důležitá rozhodnutí od něj nečeká.

Dnes ruské ministerstvo zahraničí vydalo prohlášení, že minské jednání by mělo přispět zejména k prosazení politických reforem na Ukrajině, "na jejichž nutnost Kyjev a jeho západní spojenci z jakýchsi důvodů zapomínají".

"Moskva na ministerské schůzce v Minsku vyzve západní partnery, aby přiměli Kyjev k přísnému dodržování závazků vyplývajících z minských dohod, které Ukrajina otevřeně sabotuje," zní z Moskvy.

Témata:  Ukrajinská krize Rusko Frank-Walter Steinmeier

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy