Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Po velké vzpouře migrantů v Bulharsku zadržela policie 400 lidí, některé čeká deportace

Bulharsko, Sofie
Bulharsko, Sofie
Foto: Pixabay

Charmanli (Bulharsko) - Po včerejší revoltě migrantů v přijímacím táboře na jihu Bulharska policie zadržela na 400 lidí. Běženci se vzbouřili především kvůli nařízení, že nesmějí opouštět tábor, protože se mezi nimi vyskytla infekční onemocnění.

Na vzbouření v největším utečeneckém táboře v Bulharsku, kde je umístěno na 3000 běženců, se podle úřadů podíleli především Afghánci.

Úřadující předseda vlády Bojko Borisov podle agentury BGNES dnes v Charmanli, kam se přijel podívat, řekl, že je možné, že vše bylo organizováno zvenčí. "Afghánské skupiny napadaly Syřany, aby je přiměly bouřit se," řekl v této souvislosti premiér. Několik provinilců by mělo být ze země vyhoštěno, informovala bulharská média.

Nepokoje v táboře začaly ve čtvrtek kolem poledne pálením pneumatik a házením kamení na policisty. Rozvášnění lidé se následně pustili do ničení nové budovy, z níž vynášeli všechny věci a pálili je. Policie později proti řádění zasáhla s nasazením vodních děl.

Témata:  Bulharsko uprchlíci

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy