Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Erdogan a Putin debatovali o situaci v Sýrii. Na čem se shodli?

Vladimir Putin
Vladimir Putin
Foto: kremlin.ru

Ankara - Ruský prezident Vladimir Putin a jeho turecký protějšek Recep Tayyip Erdogan dnes telefonicky jednali o řešení vleklé občanské války v Sýrii. Shodli se na potřebě koordinace společného úsilí v boji proti terorismu.

Kreml uvedl, že diskuse o Sýrii byla konstruktivní a že obě strany se dohodly na pokračování aktivního dialogu prostřednictvím svých ministerstev zahraničí a obrany a rovněž prostřednictvím bezpečnostních služeb.

Podle Erdoganovy kanceláře státníci hovořili také o čtvrtečním útoku proti tureckým vojákům, kterého se podle Turecka dopustily syrské vládní síly. Ty mají Rusko za spojence.

Erdogan ubezpečil Putina, že Turecko respektuje územní celistvost Sýrie a že invaze, kterou Ankara zahájila v srpnu, má stále za cíl vypudit Islámský stát (IS) od syrsko-turecké hranice. Oba představitelé se prý také dohodli na zintenzivnění úsilí o vyřešení humanitární krize v rozbombardoveném Halabu.

Témata:  Vladimír Putin Recep Tayyip Erdogan Sýrie

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:50

Rusko oznámilo, že zaútočilo na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy