Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko bije na poplachu: Ukrajina chystá nelegální akci, může to být nebezpečné

Ukrajinská armáda
Ukrajinská armáda
Foto: mil.gov.ua **www.mil.gov.ua**

Moskva/ Kyjev - Z Ukrajiny zaznělo, že 1. a 2. prosince v oblasti Kerčského průlivu Ukrajina jednostranně vyhlašuje „nebezpečnou zónu“ v souvislosti s chystaným vojenským raketovým cvičením Ukrajiny, které se má odehrát nad územím Ruska. Federální služba vzdušné dopravy Rusky (Rossaviacija) sdělila, že plány Kyjeva nejsou pravomocné a neslučují se literou žádných mezinárodních dohod. Tento suverénní vzdušný prostor Ruska se dle Rossaviacije nemůže jednostranně uzavřít, jelikož přes něj vedou letecké koridory řady civilních aerolinek a prostor využívají i vládní letadla.

O ukrajinských plánech ve vzdušném prostoru Krymu informují jak ruská, tak zahraniční média – například EurAsia Daily či federální televize Ruska 1TV. Vojenský atašé Ukrajiny byl spěšně povolán na Ministerstva obrany Ruské Federace. Obdržel nótu o tom, že chystaná akce Ukrajiny narušuje hranice Ruské federace, jakože i protiřečí normám mezinárodního práva.

Podle aktuálních zpráv si Ukrajina vyhradila právo provádět manévry nad teritoriálními vodami Ruské federace, přičemž „nebezpečné" zóny mají zasáhnout až 12 kilometrů do hloubky těchto „zón". Varování se týká vzdušných koridorů ve všech letových hladinách.

Jakékoli vojenské ostré střelby v oblasti mohou vytvořit přímou hrozbu pro leteckou civilní dopravu, míní ruská strana. Existuje přece precedent starý patnáct let. Ukrajinská armáda sestřelila 4. 10. 2001 ruské civilní letadlo S7 1812 společnosti Sibiř letící z Tel-Avivu do Novosibirsku. Všichni cestující na palubě do jednoho zahynuli. Tehdejší prezident Ukrajiny se oficiálně omluvil. Incident se odehrál nad Černým mořem.

Rusko trvá na tom, aby Ukrajina okamžitě odvolala své rozhodnutí provést vojenské manévry. Generální štáb Ukrajiny zatím nic nekomentuje. Rada bezpečnosti Ruska nazvala ohlášené manévry Ukrajinou za akt čiré provokace.

Situace, kdy se ještě neví s jistotou, kdo sestřelil Malajsijský Boeing nad Donbasem, kdy v zásadě stále probíhá vyšetřování, není vůbec příznivá pro cvičení podobného druhu, míní první ruský konzervativní analytický televizní kanál Cařihrad, tsargrad.tv, ústy moderátora Andreje Afanasjeva (tento kanál údajně sleduje až 42 milionů lidí, pozn.).

Podle citovaných zdrojů se zdá, že současný ukrajinský režim existuje na vlně protiruských sankcí. Plánované střelby by mohly vyvolat vážný incident, který zakonzervuje nebo zhorší situaci na východě Ukrajiny.

Náměstek poradce náčelníka společnosti Rossaviacija Sergej Izvolskij pro kanál Rusko24 řekl, že RF nyní učiní veškerá opatření, aby se zabránilo nežádoucím událostem v oblasti manévrů.

Témata:  Ukrajina Rusko Armáda Ukrajina

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:13

Zimní počasí v Česku: Od dopoledne sněží, ústav aktualizoval výstrahy

Do českých hor i nížin se vrátila zima, ve vyšších polohách už od dopoledne sněží. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek upřesnil výstrahu před novou sněhovou pokrývkou a mrazem ve vegetačním období. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy