Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hispanista varuje: Ani po smrti Castra závratné změny na Kubě nečekejme

Castillo de la Fuerza v Havaně, autor: Angelo Lucia
Castillo de la Fuerza v Havaně, autor: Angelo Lucia
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Praha - Hispanista Traian Urban tvrdí, že smrt bývalého kubánského vůdce Fidela Castra nebude pro Kubu znamenat v blízké budoucnosti zřejmě nic závratného. Změny by podle něj mohly nastat, až v momentě, kdy zastánci komunismu odejdou, což bude na karibském ostrovš trvat léta.

Castro byl v očích levicových intelektuálů "otec ochranitel", který chránil kubánský lid před imperialismem, řekl Urban. Kuba se podle nich stala symbolem boje Davida proti Goliáši, dodal.

Kritici Castrovi vyčítají, že vytvořil totalitní systém, ve kterém hrála roli jediná politická strana, která znemožňovala život disentu. Vyčítají mu i ekonomickou sitauci, která je katastrofální, protože Kubánec má příjem kolem 25 amerických dolarů na měsíc.

Jeho zastánci naopak hovoří o tom, že zlepšil statistiky například zdravotní péče a Kuba se dostala mezi vyspělé země, pokud jde o zdraví a vzdělání.

Připomněl, že podle bývalého šéfa kubánských tajných služeb přežil Castro 634 pokusů o atentát. Přežil 11 amerických prezidentů, vylodění nepřátelských sil v Zátoce sviní, karibskou krizi, embargo se strany USA, pád Berlínské zdi i rozpad SSSR.

Urban neočekává ani změnu česko-kubánských vztahů. "Co se týče investic a hospodářství, tak my jsme byli významným partnerem do roku 1989, kdy se ty vazby zcela přetrhaly," řekl s tím, že se nyní čeští podnikatelé snaží o jejich obnovení.

Témata:  Fidel Castro Kuba

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy