Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Castro měl obrodružnější život nez Bond: Přežil přes 630 atentátů. smrtící pero i vybuchující doutník

Fidel Castro zemřel.
Fidel Castro zemřel.
Foto: ČTK/Profimedia

Havana - Fidel Castro, který zemřel dnes ve věku 90 let, byl kritiky označován za totalitního vládce, zatímco jeho stoupenci ho považovali za symbol války proti imperialismu. Jeho nepřátelé na něj údajně podnikli přes 630 atentátů, některé jako by vypadly z filmů o agentu 007 Jamesi Bondovi, píše Daily Mail.

V roce 2006 na téma atentátů vznikl britský dokumentární film 638 způsobů, jak zabít Castra a sám kubánský vůdce jednou na téma útoků na svůj život poznamenal: "Kdyby přežití pokusů o zabití bylo olympijskou disciplínou, pak bych vyhrál zlatou medaili."

Vybuchující doutník

S nápadem prý přišel newyorský policejní důstojník a doutník měl obsahovat tolik trhaviny, že by Castrovi hladce utrhl hlavu.

Oholení

Ano, čtete správně. Plán stavěl na tom, že by Castro mohl být - anebo alespoň budit dojem, že je - oslabený, kdyby mu vypadaly všechny vlasy a vousy. Proto Američané zvažovali možnosti, jak mu propašovat chemické látky do bot nebo opět do doutníku.

Otrávený mléčný koktejl

Tento pokus měl patrně nejblíže k tomu připravit Castra o život. Ale pilulka s jedem, která měla skončit v nápoji, uvízla v mrazničce, kde byla před použitím schovaná, a když se ji k vraždě svolný číšník pokusil vyndat, roztrhla se.

Osudová žena

Marita Lorenzová, jedna z mnoha Castrových milenek, se údajně dohodla se CIA, že Castrovi podá kapsle s jedem. Ukryla je ve svém pleťovém krému, ale rozpustily se.

Otrávený neopren

Existoval prý plán CIA podstrčit Castrovi neoprenový oblek naplněný smrtícími sporami a bakteriemi během invaze v Zátoce sviní.

Vybuchující mušle

Tento pokus stavěl na lásce kubánského prezidenta k potápění. Výbušné zařízení bylo umístěné do lastury křídlatce velikého, která byla upravená tak, aby přilákala pozornost kubánského vůdce.

LSD

Tento pokus byl spíš zaměřený na snahu znemožnit Castra před vlastním lidem, než ho zabít. V plánu bylo nastříkat látku podobnou LSD do studia během rozhlasového rozhovoru. Přípravek měl ovlivnit Castrovo chování a vyvolat tak u Kubánců obavy o vůdcovo zdraví.

Smrtící pero

V plánu bylo umístit do pera jed v injekční stříkačce tak tenké, že by si Castro jejího píchnutí nevšiml.

Témata:  Fidel Castro Kuba

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy