Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Náhoda? Castro zemřel v den výročí počátku expedice revolucionářů na Kubu

Fidel Carsto zachycen v rozhovoru s univerzitním studentem
Fidel Carsto zachycen v rozhovoru s univerzitním studentem
Foto: cubadebate.cu

Havana - Kubánský vládní deník Granma si povšiml zajímavé shody. Fidel Castro zemřel v den šedesátého výročí počátku expedice komunistických revolucionářů na Kubu.

Skupina 82 ozbrojenců vyrazila 25. listopadu 1956 na jachtě Granma z mexického přístavu Tuxpan na karibský ostrov ovládaný diktátorem Fulgenciem Batistou, patřil Fidel Castro, jeho bratr a současný kubánský prezident Raúl Castro či Ernesto Guevara zvaný Che.

Po sedmi dnech, během kterých je provázela nepřízeň počasí, dorazili komunističtí revolucionáři 2. prosince na jihovýchodní Kubu. Vládní vojsko o jejich akci vědělo a napadlo je. Do úkrytu v pohoří Sierra Maestra se tehdy podařilo dostat jen několika bojovníkům v čele s Fidelem Castrem. O dva roky později v lednu 1959 se revolucionářům podařilo svrhnout Batistův režim a ovládnout Kubu.

Plánované oslavy 60. výročí počátku expedice na palubě jachty Granma kubánská vláda vzhledem ke Castrově úmrtí odložila na 2. ledna příštího roku.

Věděli jste, že...

Castro proslul dlouhými řečnickými projevy. Při svém znovuzvolení do čela státu v únoru 1998 hovořil před poslanci sedm hodin a patnáct minut bez přerušení, čímž překonal svůj rekord ve slovním projevu z roku 1959, kdy hovořil sedm hodin.

K jeho blízkým přátelům patřil kolumbijský spisovatel a nositel Nobelovy ceny Gabriel García Márquez.

V květnu 2006 odhadl časopis Forbes hodnotu Castrova jmění na zhruba 900 milionů dolarů (téměř 23 miliard korun). Časopis Time zařadil Castra v roce 2012 mezi stovku nejvlivnějších lidí světa všech dob.

V roce 1940, ve svých dvanácti letech, napsal dopis tehdejšímu prezidentovi Spojených států Franklinu Rooseveltovi, v němž ho požádal o desetidolarovku. "Ještě nikdy jsem neviděl zelenou americkou desetidolarovou bankovku a rád bych jednu měl," napsal Rooseveltovi budoucí kubánský vůdce, který prosbu zakončil podpisem s dovětkem "váš přítel".

Podle některých zdrojů měl Castro až devět dětí s pěti různými ženami. Oficiálně ženatý však byl pouze jednou, v letech 1948 až 1955 s Mirtou Díazovou, s níž měl syna Fidelita, který se stal jaderným fyzikem.

Témata:  Fidel Castro Kuba

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy