Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hackeři z Turecka napadli Rakousko. Nenecháme se zastrašit, vzkazuje Vídeň

Útok hackera, ilustrační fotografie
Útok hackera, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Vídeň - Rakouské ministerstvo zahraničí se stalo terčem hackerského útoku. Hackeři útočili nejspíš z Turecka, informovala dnes agentura DPA. Šéf rakouské diplomacie Sebastian Kurz Ankaru dlouhodobě tvrdě kritizuje.

"Nenecháme se takovými útoky zastrašit. Rakousko si zachová svůj postoj vůči Turecku," uvedl Kurz, který patří v Evropské unii k nejostřejším kritikům jednání Ankary v migrační krizi i po červencovém zmařeném puči.

Tento týden Kurz, který je členem Rakouské lidové strany (ÖVP), uvítal rozhodnutí Evropského parlamentu, jenž v právně nezávazném usnesení vyzval ke zmrazení přístupových jednání s Tureckem.

Hlavním důvodem přijetí usnesení byly čistky, které turecké úřady zahájily po neúspěšném pokusu o puč. O práci během nich přišlo více než 110.000 lidí a ve vazbě jich skončilo 37.000.

Hackerský útok na rakouské ministerstvo zahraničí se odehrál již v pátek večer. Úřad svou internetovou prezentaci urychleně odpojil od sítě, když zjistil, že na ni míří neobvyklé množství dotazů, jejichž cílem zjevně bylo stránku zahltit a ochromit.

Turecká hackerská skupina se už v září přihlásila k internetovému útoku na vídeňské letiště. Rakouské ministerstvo vnitra v současnosti navíc prověřuje, zda za obdobným hackerským útokem na centrální banku nestojí rovněž Turci.

Témata:  Turecko Rakousko hackeři

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:50

Rusko oznámilo, že zaútočilo na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy