Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Smutek na Kubě: Fidel nezemřel, protože lidé jsou Fidel, znělo v Havaně

Na Kubě dochází k soustavnému porušování lidských práv, upozorňuje europoslanec za KDU-ČSL Tomáš Zdechovský
Na Kubě dochází k soustavnému porušování lidských práv, upozorňuje europoslanec za KDU-ČSL Tomáš Zdechovský
Foto: Tomáš Zdechovský

Havana - Kuba truchlí nad smrtí bývalého prezidenta Fidela Castra, který zemřel v noci na sobotu ve věku 90 let. Noviny vyšly ve smutečním černém vydání místo obvyklé červené, jindy rušné ulice se téměř vylidnily, restaurace jsou vesměs prázdné.

Úřady zakázaly prodej alkoholu, vlajky byly spuštěny na půl žerdi a zrušeny byly mimo jiné koncerty i svatby. Zahraniční novináři v ulicích Havany nezaznamenali zvýšenou policejní nebo vojenskou přítomnost.

"Fidel nezemřel, protože lidé jsou Fidel," křičel podle Reuters místní studentský vůdce na Havanské univerzitě, kde Castro studoval na konci 40. a začátku 50. let právo. "Já jsem Fidel," dodal a ostatní se k němu přidávali. Další student Raúl Alejandro Palmeros řekl, že ke Kubě díky Castrovi "vzhlíželi lidé z celého světa, zvláště chudí a odstrkovaní".

Smrt někdejšího vůdce, jehož v roce 2006 nahradil v úřadě jeho mladší bratr Raúl, ale život ve městě zcela neochromila. Někteří Kubánci tak jako jindy vyráželi pro zeleninu na trh a pro maso do státních prodejen.

"Obvykle máme plno, ale dnes přišli jen turisté, možná několik Kubánců. Obvykle je to naopak. Zdá se, že Kubáncům přijde divné užívat si tak brzy po Fidelově smrti," řekl Reuters Raúl Tamayo z oblíbené restaurace La Roca v centru metropole.

"Všichni tady jsou smutní. Lidé si sice nadále hledí svého, ale jsou smutní. I já truchlím pro svého vůdce, vážně jsem to nečekala," citoval Reuters penzionovanou profesorku Anaidu Gonzalesovou.

Podobné věty zaznívají od dalších Kubánců, kteří od mládí vyrůstali se slovy a fotografiemi Fidela Castra v učebnicích i v médiích. V soukromých rozhovorech se ovšem podle agentury AP objevuje naděje, že smrt Fidela Castra by mohla Kubě umožnit rychlejší přechod k otevřenější, bohatší budoucnosti pod vedením jeho bratra Raúla.

Témata:  Fidel Castro Kuba

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy