Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německo vyčlenilo miliony na výzkum nacistické minulosti svých úřadů

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Berlín - V Německu začne výzkumný projekt, který se bude zabývat vlivem někdejších členů Hitlerovy národně socialistické strany (NSDAP) na ústřední úřady po konci druhé světové války. Vláda Angely Merkelové na projekt uvolnila čtyři miliony eur.

Projekt, jehož cílem je zkompletovat a doplnit asi dvacítku studií, které se v minulosti zabývaly nacistickou minulostí zaměstnanců jednotlivých spolkových ministerstev po roce 1945, by měl být dokončen do roku 2020.

V centru pozornosti bude právník Hans Globke, spoluautor norimberských rasových zákonů, který byl v letech 1953 až 1963 šéfem úřadu spolkového kancléře Konrada Adenauera. Dodnes je vnímán jako "šedá eminence".

Globke se podle některých historiků podílel také na vzniku takzvaného Židovského kodexu z roku 1941, který se stal základem pro pozdější arizaci a deportace Židů na Slovensku, které bylo tehdy satelitem Třetí říše. Globke v 70. letech spoluautorství kodexu popřel.

Nacistickou minulost svých zaměstnanců z doby po konci druhé světové války nechalo před časem prozkoumat také německé ministerstvo spravedlnosti. V říjnové zprávě uvádí, že bývalí členové NSDAP tvořili v 50. a 60. letech více než polovinu vedení ministerstva.

Témata:  Německo nacisté historie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy