Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Do kuvajtského parlamentu se vrací opozice včetně islamistů. Čekají zemi konflikty?

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Kuvajt - Ve včerejších parlamentních volbách v Kuvajtu zabodovala opozice. Získala téměř polovinu křesel (24 z 50), což budí obavy z nových konfliktů a politických obstrukcí.

Asi polovička opozičních poslanců patří k islamistům, ať jde o Muslimské bratrstvo či salafisty. Mezi novými tvářemi je jediná žena a počet šíitů klesl z devíti na šest. Asi třetina poslanců jsou nováčci.

Uskupení opozičních islamistů, liberálů a nacionalistů se zúčastnila sobotního hlasování poté, co práci parlamentu po čtyři roky bojkotovala na protest proti změně volebního zákona.

Samotné volby a návrat opozice poznamenala skutečnost, že v předchozích měsících musela vláda snižovat dotace a přijímat úsporná opatření kvůli poklesu příjmů, zaviněných poklesem cen ropy na světovém trhu.

Volbám přecházelo rozpuštění parlamentu v polovině října kvůli revoltě poslanců, pobouřených zdražením dotovaného benzinu, což bylo i hlavní téma volební kampaně.

Témata:  Kuvajt muslimové

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy