Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Castro zůstane nesmrtelným: Jeho postava se objevila ve filmech a seriálech

Dr. Fidel Alejandro Castro Ruz, bývalý kubánský prezident a premiér, revolucionář, někdejší 1. tajemník Komunistické strany Kuby. Vládl od roku 1959, kdy byl pod jeho vedením svržen generál Fulgencio Batista, až do roku 2006, kdy těžce onemocněl a jeho funkce kromě vedení strany převzal jeho bratr Raúl Castro. V dubnu 2011 se vzdal i funkce 1. tajemníka strany.
Dr. Fidel Alejandro Castro Ruz, bývalý kubánský prezident a premiér, revolucionář, někdejší 1. tajemník Komunistické strany Kuby. Vládl od roku 1959, kdy byl pod jeho vedením svržen generál Fulgencio Batista, až do roku 2006, kdy těžce onemocněl a jeho funkce kromě vedení strany převzal jeho bratr Raúl Castro. V dubnu 2011 se vzdal i funkce 1. tajemníka strany.
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Havana - Fidel Castro se během uplynulých desetiletí objevil na plátnech kin i na televizních obrazovkách jako osvícený revolucionář i jako samovládce a diktátor. Bývalý vůdce Kuby zemřel v noci na sobotu ve věku 90 let.

Podle internetové Filmové databáze byl Castro komparsistou ve filmu z roku 1964 Prázdniny v Mexiku. Ovšem jeho výstup údajně skončil na podlaze střižny a na plátně se neobjevil, píše CBS News.

Postava Fidela Castra se  objevila v řadě výpravných filmů, dokumentů i televizních seriálů.

Che (2008)

Ve dvoudílném biografickém filmu o argentinském revolucionáři Ernestu "Che" Guevarrovi se role Fidela Castra ujal mexický herec Demián Bichir. Film režíroval Steven Soderbergh, který je známý například snímky Erin Brockovichová, Dannyho parťáci či Solaris. V hlavní roli zazářil Benicio del Toro. Úspěšný film, který podle mínění některých kritiků sympatizoval s revolucí, si při premiéře v New Yorku a Havaně vysloužil potlesk ve stoje.

Comandante (2003)

Uznávaný filmový režisér Oliver Stone natočil o Castrovi tři dokumenty včetně nechvalně proslulého snímku Comandante. Film založený na rozhovoru, který Stone s kubánským vůdcem vedl, měl premiéru na Filmovém festivalu Sundance a do kin přišel v roce 2003. Dokument měla odvysílat televizní stanice HBO, ale v poslední minutě ho nepustila kvůli sérii politických incidentů, po nichž v USA zesílily protikubánské nálady.

Fidel (2002)

Castrovu politickou kariéru mapuje historický miniseriál Fidel, v němž hlavní roli hrál Victor Huggo Martin. Byť samotné dílo není příliš známé, v roli Che Guevary se tu objevil Gaela García Bernal - a do stejné role se vrátil v roce 2004 v oceňovaném snímku Motocyklové deníky o životě tohoto argentinského revolucionáře.

Drahý Fideli (2001)

S pomocí archivních záběrů Castra tento německý dokument s původním názvem Lieber Fidel - Maritas Geschichte (Drahý Fideli - Maritin příběh) líčí odlišnou stránku Castrova života, viděnou očima Marity Lorenzové. Tato Němka a tajná agentka CIA v něm vypráví, jak byla Castrovou milenkou po kubánské revoluci v roce 1959.

Její příběh na plátno vrátí Oscarem oceněná Jennifer Lawrenceová, která má hrát Lorenzovou v biografickém snímku studia Sony Pictures nazvaném Marita. Zatím nebylo zveřejněno datum premiéry.

Témata:  Fidel Castro filmy

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Hamás - zkratka pro Hnutí islámského odporu

Příměří s Hamásem se vzdaluje? Hnutí zvažuje stěhování z Kataru

Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall Street Journal s odvoláním na své zdroje. Podle listu by stěhování zřejmě dále ohrozilo jednání o příměří mezi Hamásem a Izraelem, protože je zprostředkovává právě Katar, kde dlouhodobě pobývá lídr hnutí Ismáíl Haníja.