Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Přes 50 tisíc lidí vyšlo do ulic Říma, protestovali proti Renzimu a návrhu ústavních změn

Vlajka Itálie
Vlajka Itálie
Foto: Pixabay

Řím - V centru italské metropole se dnes sešlo na 50 tisíc lidí. Demonstrovali proti návrhu ústavních změn, o kterém se bude za týden hlasovat v referendu.

Italové budou 4. prosince rozhodovat o reformě parlamentu, která má výrazně omezit vliv Senátu a posílit Poslaneckou sněmovnu. V současné době jsou obě komory rovnocenné. Případná změna by snížila počet členů Senátu o dvě třetiny, komora by reformou ztratila možnost svrhnout vládu a přišla by i o značný vliv na blokování přijímaných zákonů.

Premiér Matteo Renzi na shromáždění příznivců reformy základního zákona v severoitalské Monze varoval, že v případě vítězství odpůrců ústavní novely hrozí zemi nestabilita. Už dříve prohlásil, že by v takovém případě podal demisi a moci by se zřejmě chopila vláda technokratů.

"Renzi je nebezpečím pro demokracii. Tady jde o boj mezi svobodou a režimem. Renzi chce touto reformou převzít plnou moc," tvrdil naopak na protivládní demonstraci v Římě Renato Brunetta, předseda opoziční strany Vzhůru Itálie (Forza Italia) expremiéra Silvia Berlusconiho.

Témata:  Itálie Matteo Renzi demonstrace v Itálii

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy