Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ekvádor zasáhlo zemětřesení o síle 7,8 stupně, zemřelo 233 lidí

Následek zemětřesení, ilustrační fotografie
Následek zemětřesení, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Quito - Ekvádor v sobotu večer zasáhlo největší zemětřesení za několik desetiletí. Otřesy o síle 7,8 stupně vyžádalo nejméně 233 mrtvých, oznámil prezident Rafael Correa, který se kvůli neštěstí vrací z Vatikánu do vlasti. Země mobilizuje rezervy, do oblasti míří humanitární pomoc.

Pobřežní část Ekvádoru v sobotu večer zasáhlo mohutné zemětřesení o síle 7,8 stupně. Jde tak o největší zemětřesení, které zemi za posledních několik desítek let zasáhlo.

28 killed in powerful 7.8-magnitude quake in Ecuadorhttps://t.co/uU7rkOa2q0#Equador #earthquake #EarthquakeEcuador pic.twitter.com/xvUHeV91GN

— netiap (@netiapnews) 17. dubna 2016

 

Zemřelo nejméně 233 lidí, oznámil na Twitteru prezident Rafael Correa. Podle něj se toto číslo ale ještě navýší. Nejvíce obětí pocházelo z měst Manta, Guayaquil a Portoviejo. Zraněných jsou stovky.

Fotografie zde a zde.

Už šest provincií hlásí výjimečný stav. Úřady se obávají ničivých vln tsunami. Tuto hrozbu bere vážně i sousední Peru, které také vydalo příslušné varování.

"Nyní je důležité, aby Ekvádorci zůstali i za tohoto výjimečného stavu klidní," řekl v televizním projevu Glas. To je však pro mnoho lidí naprosto nepředstavitelné. Večer desítky lidí přicházely o své blízké a příbuzné, navíc podle všeho stále není po všem.

First #Japan now #Ecuador ... Powerful #earthquake of 7.8 magnitude w/ #Tsunami threat #Equador pic.twitter.com/JhD7lolw8j

— NatBromheadPhoto (@natbromhead) 17. dubna 2016

 

"Můj dům se mohutně zachvěl a věci popadaly na zem. Mnoho sousedů křičelo, děti plakaly," popsala agentuře AP své zážitky z Quita stále vyděšená Zoila.

Část města se ocitla bez elektřiny. Letištní věž v Mantě je zdevastovaná. Všude leží trosky domů. Pacifické středisko navíc varuje, že některé části pobřeží mohou zasáhnout vlny o výšce od 30 centimetrů do jednoho metru.

Témata:  Ekvádor zemětřesení

Aktuálně se děje

15. května 2024 13:05

V části Prahy neteče voda. Na opravě havárie se pracuje

Více než 50 tisíc odběratelů v Praze se ve středu ocitlo bez vody. Důvodem je havárie na vodovodním řadu, ke které došlo při napouštění po plánované výluce. K opravě by mělo dojít ještě dnes. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy