Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Fillon tříští Evropu. Rusko je nadšené, Německo se bojí

François Fillon
François Fillon
Foto: Facebook

Paříž - Vítězství expremiéra Françoise Fillona v prezidentských primárkách tradiční francouzské pravice může mít do budoucna vážně dopady na vztahy mezi Paříží a Berlínem. Naopak Rusko je nadšené.

"I když to nikdo neřekne nahlas, Němci by dali přednost Alainu Juppému," míní odbornice na francouzsko-německé vztahy Barbara Kunzová. Podle ní na poli diplomacie hrozí problémy mezi Fillonem a Berlínem zejména ohledně politiky vůči Rusku, ale také ohledně vymáhání pravidel eurozóny, evropské vize, jakož i v migrační politice.

Fillon, který bývá kritizován za přílišnou blízkost ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi, volal po zrušení unijních sankcí proti Moskvě. Merkelová naopak zastává tvrdý postoj vůči Moskvě kvůli Ukrajině. Poražený umírněnější Fillonův soupeř v primárkách by byl "více kompatibilní s Merkelovou", potvrdil AFP nejmenovaný zdroj z kancléřčiny strany CDU.

"Pravicové síly jsou na vzestupu v celé Evropě. Kdo teď bude proti nám vyhlašovat sankce? Časy se mění a tyto metody (sankcí) jsou překonané," radoval se nad Fillonovým triumfem moderátor ruské státní televize Pervyj kanal v narážce na sankce.

"François Fillon je bližší voličům než Alain Juppé v několika otázkách: boj proti Islámskému státu, homosexuální sňatky a Rusko," odhadl senátor Alexej Puškov.

Expert Sergej Fjodorov ve zpravodajské televizi Rossija 24 se pokusil zmírnit nadšení nad "proruským kandidátem" připomínkou, že Fillon je "především profrancouzský".

Fillonovy drsně protiimigrační a protiislámské rétoriky, zjevně se snažící o zlanaření voličů možné soupeřky v prezidentských volbách Marine Le Penové, si v dnešním komentáři povšiml také americký list The New York Times.

Témata:  Německo Rusko François Fillon Francie

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy