Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sečteno: Trump vyhrál v Michiganu, hlasy se možná přepočítají

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: Reprofoto YouTube

Washington - Téměř tři týdny po amerických prezidentských volbách dnes stát Michigan oznámil oficiální výsledky. V hlasování tam zvítězil republikánský kandidát Donald Trump.

Očekává se ale, že v Michiganu se budou hlasy přepočítávat. Neúspěšná kandidátka Strany zelených Jill Steinová už o něj dříve požádala ve Wisconsinu. Dnes potvrdila, že žádost podala i ve více než stovce okrsků v Pensylvánii.

Trump nad demokratickou kandidátkou Hillary Clintonovou zvítězil v Michiganu o 10.704 hlasů, což je podle místních úřadů nejtěsnější výsledek za posledních více než 75 let. Realitní magnát je navíc prvním republikánským kandidátem, který v Michiganu zvítězil od roku 1988.

Vítězstvím v Michiganu si Trump na svůj účet připsal 306 volitelů, Clintonová jich získala jen 232. K vítězství v prezidentských volbách bylo potřeba 270 volitelů.

Řada analytiků očekává, že kandidátka Strany zelených Jill Steinová podá v Michiganu žádost o ruční přepočítání hlasů. Čas na to má do středy. Trump by pak měl sedm dní na to, aby podal námitku proti její žádosti.

Témata:  Donald Trump USA volby v USA

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 21:53

Hamás kritizuje americkou pomoc Izraeli, prý porušuje právo

Palestinské teroristické hnutí Hamás odsoudilo novou americkou vojenskou pomoc Izraeli, kterou v sobotu schválila Sněmovna reprezentantů. Uvolněné prostředky mají jít zejména na posílení izraelské protivzdušné obrany, která v dubnu čelila také íránskému útoku. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy