reklama

„Evropa je v ohnisku těchto nepokojů, a Německo není výjimkou," řekl Bruno Kahl pro list Süddeutsche Zeitung v rozhovoru, který byl publikoval den poté, co německá společnost Deutsche Telekom ohlásila, že hackeři narušili internetové služby téměř milionu jejích klientů.

Kahl řekl, existují náznaky, že „kybernetické útoky se odehrávají jen proto, aby zasely politickou nejistotu". Na otázku, zda souhlasí s hodnocením Washingtonu, že Rusko se snažilo zasahovat do voleb v USA prostřednictvím kybernetických útoků, řekl, že „existují náznaky, že útoky pochází z této oblasti."

„Připisování útoků státnímu aktérovi je technicky obtížné. Ale jsou tu nějaké důkazy, že toto bylo alespoň tolerováno nebo dokonce žádáno ze strany státu," dodal Kahl.

Server The Local v souvislosti s jeho slovy připomíná, že kancléřka Angela Merkelová na začátku listopadu uvedla, že Rusko by se mohlo pokusit ovlivnit všeobecné volby v Německu příští podzim prostřednictvím kybernetických útoků nebo dezinformační kampaně.

Mezitím zřejmě hackeři v neděli částečně narušili internetové služby pro zhruba 900 tisíc klientů společnosti Deutsche Telekom. Telekom uvedl, že očekává, že problémy budou zcela vyřešeny v až úterý. „Počet akutně postižených routerů se dramaticky snížil z 900,000, a my předpokládáme, že dnes nenastanou žádné další problémy," řekl mluvčí firmy pro RBB-Inforadio.

Společnost a Federální úřad pro informační bezpečnost už uvedly, že výpadek je možné vysledovat zpět k celosvětovému útoku na routery. „Malware byl špatně naprogramován a nefungoval, jak by měl," dodal mluvčí firmy. „V opačném případě by následky útoku mohly být mnohem horší."

Německý list Tagesspiegel cituje nejmenované odborníky na bezpečnost, podle kterých mohl být útok provedený ruskými hackery. Německo bylo v posledních letech terčem opakovaných kybernetických útoků. V září několik politických stran obdrželo falešné e-maily, které měly pocházet z velitelství NATO a které obsahovaly odkaz, který do počítačů obětí nainstaloval špionážní software.