Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Agentura GSA přinesla Česku 800 milionů korun, navigační systém Galileo je připraven ke spuštění

Firmy, ilustrační foto
Firmy, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Působení Agentury pro evropský globální navigační satelitní systém (GSA) v Praze přineslo za poslední čtyři roky české ekonomice zhruba 800 milionů korun. Z projektu těží řada českých firem.

Agentura GSA se přestěhovala do Prahy v roce 2012 z Bruselu. Hlavním cílem GSA je zajistit, aby evropské programy satelitní navigace, Galileo a EGNOS, vyhovovaly potřebám uživatelů po celém světě a měly ekonomický a sociální přínos.

"Od přestěhování sídla GSA do Prahy před čtyřmi lety vzrostl její celkový přínos pro českou ekonomiku na více než sedm milionů eur ročně, tedy téměř 200 milionů korun," řekl výkonný ředitel GSA Carlo Des Dorides.

Podle odhadu vládního zmocněnce pro spolupráci s GSA a viceprezidenta Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Karla Dobeše je ekonomický přínos agentury ještě vyšší.

Představitelé GSA připomněli, že raketa Ariane 5 vynesla 17. listopadu na oběžnou dráhu Země čtyři družice satelitního systému Galileo. Podle Doridese je systém připraven ke spuštění.

Počet českých podniků žádajících o evropské peníze na výzkum a vývoj satelitní navigace, a s tím objem peněz pro české firmy od Evropské komise, se od přestěhování sídla GSA do Prahy téměř zdesetinásobil.

Témata:  Galileo navigační systém GSA firmy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.