Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nizozemsko jde proti muslimům. Poslanci zakázali zahalování tváře na veřejnosti

Muslimové
Muslimové
Foto: Pixabay

Amsterodam – Už žádné zahalování tváře na veřejných místech, jako jsou školy, nemocnice a hromadná doprava. Nizozemští poslanci dnes přijali zákon, který se dotkne například muslimek.

Nizozemsko se přidalo k dalším několika evropským zemím, kde podobné zákony, týkající se hlavně muslimských oděvů, již platí. Podobné zákony byly rovněž přijaty ve Francii, v Belgii, v Bulharsku a v některých švýcarských regionech, připomíná agentura AFP.

„Zákon byl schválen," oznámila dnes předsedkyně dolní komory parlamentu marockého původu Khadija Aribová. Vládní návrh přijat 132 hlasy z celkového počtu 150.

Normu ještě musí schválit Senát. Zákon zakazuje úplné či částečné zahalování tváře ve školách, v nemocnicích, v budovách státní správy i ve veřejné dopravě. Týká se tedy i burek a nikábů, zároveň se však nevztahuje na roušky nezbytné z hygienických či zdravotních důvodů zejména při výkonu rizikových činností či při jiných příležitostech, jako jsou zvláštní oslavy.

Podle nizozemských muslimek jde o přímý útok na jejich svobodu oblékat se tak, jak samy chtějí. Za porušení zákazu má být pokuta až do výše 410 eur (11.000 Kč).

Návrh zákona předložil ke schválení liberální premiér Mark Rutte letos v květnu s tím, že jde o otázku bezpečnosti, která nesouvisí s náboženstvím.

Témata:  Nizozemí muslimové

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy