Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Normandská skupina jednala o Donbasu. Schůzka nic pozitivního nepřinesla

Sergej Lavrov, ruský ministr zahraničí
Sergej Lavrov, ruský ministr zahraničí
Foto: mid.ru

Minsk – V běloruském Minsku dnes ke stolu usedli ministři zahraničí Německa, Francie, Ukrajiny a Ruska. Jejich jednání o krizi na ukrajinském Donbasu však skončila bez jakéhokoli úspěchu.

Novináře po jednání o aktuální situaci informoval ruský ministr Sergej Lavrov i jeho německý kolega Frank-Walter Steinmeier.

Optimisté předpokládali, že ministři by se dnes mohli shodnout na „cestovní mapě" vedoucí k uklidnění donbaské krize. Hrubé obrysy této mapy vzešly z říjnového berlínského setkání nejvyšších představitelů všech čtyř zemí takzvané normandské skupiny.

Stanoviska soupeřících stran jsou dokonce podle Steinmeiera vyhrocenější, než v minulosti. Potvrdil to i Lavrov, podle kterého se dnes nepodařilo pokročit jak v otázce zajištění bezpečnosti na frontě oddělující ukrajinskou armádu a proruské povstalce, tak ani na provedení nezbytných politických reforem.

Jednalo se také o návrhu na vyslání ozbrojené policejní mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) do oblasti bojů na Donbasu. I tento návrh předložili v říjnu v Berlíně Angela Merkelová, François Hollande, Vladimir Putin a Petro Porošenko. Podle Lavrova ale taková mise není zapotřebí a nikdo s ní nepočítá.

Podle ukrajinského ministra Pavlo Klimkina za neúspěch dnešního minského jednání může Rusko. Moskva podle něj nesouhlasila s žádnou z klíčových priorit, jimiž se diskuse zabývala. Mezi Ruskem a Ukrajinou byl patrný "zásadní názorový rozpor" ohledně podoby cestovní mapy pro Donbas.

Steinmeier však po schůzce vyjádřil naději, že Rusko a Ukrajina by brzy mohly vytvářet další nárazníkové zóny oddělující soupeřící strany na východě Ukrajiny. Mezinárodní červený kříž by mohl dojednat výměnu zajatců.

Témata:  Ukrajinská krize Frank-Walter Steinmeier Sergej Lavrov

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy