Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

OSN kritizuje šíitské povstalce v Jemenu, vytvořili novou vládu

Vlajka Jemenu
Vlajka Jemenu
Foto: Pixabay

Saná – V Jemenu vznikla nová vláda šíitských povstalců. Tento krok hlasitě kritizuje OSN, podle které něco takového neprospívá tamním lidem.

Zvláštní vyslanec OSN pro Jemen Ismáíl šajch Ahmad dnes prohlásil, že to představuje novou a znepokojivou překážku pro mírový proces v zemi. Podle agentury Reuters zároveň tento stav neslouží zájmům jemenského lidu.

Šíité, kteří mají v rukou hlavní město Saná a od roku 2014 bojují proti uznávané jemenské vládě, se pokusili ustavit vlastní kabinet už v srpnu. Tehdy se spojili s příznivci bývalého prezidenta Alího Abdalláha Sáliha, kteří s nimi bojují proti vládě prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího.

Ahmad dnes nicméně prohlásil, že je stále naděje na vyjednání míru, a vyzval všechny zúčastněné strany, aby se o to zasadily a ustaly v boji.

Jemenský konflikt trvá od roku 2014 a podle OSN už si vyžádal na 10.000 mrtvých. OSN zprostředkovala v minulosti mírové rozhovory, které měly boje zastavit a umožnit rovněž dohodu o společné vládě. Rozhovory ale skončily neúspěchem stejně jako několikrát vyhlášené příměří.

Témata:  Jemen OSN (Organizace spojených národů)

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 15:39

Rutte získává důležitou podporu na své cestě do křesla šéfa NATO

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy