Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vyhraje volby Clintonová? Přepočítávání hlasů může Trumpa potopit

Donald Trump a Hillary Clintonová
Donald Trump a Hillary Clintonová
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Praha/Washington – V některých amerických státech se budou přepočítávat hlasy, které voliči odevzdali jednotlivým prezidentským kandidátům. Jak podotýká komentátor Českého rozhlasu Jan Fingerland, letošní volby se už teď vyznačují některými prvenstvími. Budou také první, ve kterých bude po přepočítání hlasů odňato vítězství jednomu kandidátovi a přiřčeno jinému?

Přepočítávat se bude třeba ve Wisconsinu a některých okrscích v Pensylvánii. Možná také v Michiganu. Otázkou je, jestli se kvůli tomu něco změní. „Teoreticky to možné je, ale málo kdo to považuje za pravděpodobné. Sama možnost, že se tak stát může, však vyvolává silné vlnobití v celé společnosti. S myšlenkou, že volby budou nějak zmanipulovány ve prospěch Hillary Clintonové, si Donald Trump nebo někteří jeho příznivci pohrávali už před volbami," vysvětluje Fingerland a připomíná, že dokonce padla slova o tom, že svou prohru Trump neuzná.

Komentátor zároveň připomíná, že teď je paradoxně situace obrácená. „Proti správnosti spočtených hlasů se ozvala řada lidí, kteří mají pocit, že Donald Trump nedostal tolik hlasů, kolik volební komise zaznamenaly a spočetly. Jde přitom o hodně. Ve třech státech zvítězil Trump jen velmi těsně, přičemž podle pravidel získal hlasy všech volitelů příslušného státu," uvádí Fingerland.

Hlavní podněty pro přepočet hlasů přitom přišly hned ze dvou stran. „Jednou je skupina sto vědců, z velké části specialistů na kybernetickou bezpečnost, kteří poukázali na nedostatečné zabezpečení elektronických hlasovacích zařízení a na podezřelý fakt, že v okrscích, kde se hlasovalo elektronicky, má Donald Trump o sedm procent více hlasů než tam, kde se hlasovalo tradiční cestou. A vyzvali Clintonovou, aby se proti výsledkům postavila," vysvětluje komentátor.

Podle těchto expertů mohli do voleb zasáhnout hackeři, důkazy pro takové tvrzení však neexistují. „Prý ani nepočítají s tím, že přepočítání povede k přehodnocení celkového výsledku, jde prý o zachování důvěryhodnosti amerických voleb do budoucna, včetně lepšího zajištění elektronických systémů," vysvětluje Fingerland.

Velmi podobně přitom argumentuje také prezidentská kandidátka Strany zelených Jill Steinová, která skončila ve volbách čtvrtá. Právě z jejího podnětu by k přepočítávání ve Wisconsinu, Pensylvánii a možná i Michiganu mělo dojít. K ní se nakonec přidala také Clintonová – přestože nejprve váhala. „Pravděpodobně nepočítá s tím, že by tento proces k něčemu vedl nebo jej nechce zatížit tím, že by ho mohl Donald Trump označovat za pokus demokratů nedemokraticky zvrátit volební výsledky," myslí si komentátor.

Demokratka si je podle Fingerlanda zřejmě vědoma, že existuje teoretická možnost, že by se po přepočtení změnil výsledek celých voleb. To by pak mohlo americkou společností otřást a ukázat se jako ještě destruktivnější, než Trumpovo prezidentství, ze kterého má řada lidí obavy.

Sám Trump přitom v posledních dnech udělal řadu kroků, kterými se pokouší urovnat některé konflikty, které vznikly během kampaně. „Udělal vstřícná gesta vůči té části americké společnosti, která ho nevolila, a také si vybral část spolupracovníků z řad republikánského establishmentu, proti kterému tolik brojil. Naději, že Trumpova image neřízené střely byla jen maskou pro účely kampaně, nakonec rozmetal sám Trump," posteskl si publicista.

Budoucí prezident Spojených států Trump o víkendu řekl, že v prezidentských volbách získal pro zvolení nejenom nezbytnou většinu volitelů, ale i většinu všech voličských hlasů, pokud by se odečetly miliony lidí, kteří volili nelegálně. Žádné důkazy však nepředložil. „Paradoxně to tedy byl on, kdo legitimnost listopadových voleb zpochybnil mnohem drtivěji než kdokoli z demokratů. Snad by to tedy měl být sám Trump, kdo pořádá o přepočítání," dodává Fingerland.

Témata:  Donald Trump Hillary Clintonová volby v USA

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy