Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EU je rozdělena. Lidé se bojí, nahrávají tak populistům, ukázal průzkum

Evropská Unie
Evropská Unie
Foto: European Union

Berlín - Podle dnes zveřejněného průzkumu Bertelsmannovy nadace je strach z negativních dopadů globalizace jedním z důležitých důvodů příklonu evropských voličů k pravicově populistickým stranám. V názoru na globalizaci jsou občané EU rozděleni na dva tábory.

Zatímco 55 procent obyvatel zemí EU vnímá stále více se propojující svět jako šanci, 45 procent ho považuje především za ohrožení. Proti globalizasi jsou starší lidé a osoby s nižším vzděláním.

Za ohrožující vnímá globalizaci 78 procent příznivců německé Alternativy pro Německo, 76 procent voličů francouzské Národní fronty a 69 procent přívrženců rakouských Svobodných.

Téměř polovina lidí (47 procent), kteří mají z globalizace obavu, by hlasovala pro vystoupení své země z EU. Největší podíl lidí, kteří vnímají globalizaci jako šanci, vykazuje paradoxně Británie (64 procent), jejíž občané se v červnovém referendu rozhodli pro brexit. Na opačném konci je Rakousko (45 procent).

"Nesmíme usilování o přízeň ustaraných občanů přenechat jen populistům. Etablované politické strany musí do své práce strach z globalizace také začlenit," je přesvědčen šéf Bertelsmannovy nadace Aart De Geus.

Témata:  EU průzkumy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy