Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko chce svrhnout ukrajinskou vládu? U hranic prý rozmisťuje 55 tisíc vojáků

Ruská armáda
Ruská armáda
Foto: mil.ru

Moskva/Kyjev – Náměstek ukrajinského ministerstva obrany Ihor Dolhov dnes oznámil, že Rusko rozmísťuje na hranici s Ukrajinou 55 tisíc vojáků. Informují o tom ukrajinská agentura Unian i některá světová média.

„V současné době Rusko nashromáždilo poblíž hranic s Ukrajinou asi 55.000 příslušníků. Přítomnost ruské pravidelné armády na území Ukrajiny se pohybuje od 5000 do 7500 vojáků," uvedl Dolhov podle serveru Ukraine Today na tiskové konferenci v Kyjevě. Podle něj je možné, že se Rusko pokusí svrhnout ukrajinskou vládu.

„Na Krymu je umístěno 23.000 ruských vojáků, z nichž 9000 se nachází na administrativní hranici," dodal Dolhov. Dalších 1000 příslušníků ruských ozbrojených sil je podle něj umístěno v „Podněsterské moldavské republice ", tedy ve státě ve východní Evropě, který se odtrhl od Moldavska. Podle agentury Unian se další vojáci hromadí také v Bělorusku v blízkosti ukrajinských hranic.

Ruský televizní kanál Zvezda (Hvězda) ve vlastnictví ruského ministerstva obrany pak naopak informuje o údajných přípravách ze strany Ukrajiny proti Bělorusku. Zprávy tvrdí, že ukrajinské zpravodajské agentury mají v plánu. poslat úderné komando tvořené agenty běloruského původu do Minsku s cílem svrhnout současnou vládu v této zemi.

Bývalá předsedkyně stálé ukrajinské delegace v NATO Iryny Frizové se ruské úřady připravují ve velkém měřítku na provokaci proti Ukrajině v Bělorusku, hlásí agentura Interfax-Ukrajina. „Účelem této akce může být eliminace Lukašenkova režimu, vysazení ruských vojáků, zavedení přímé ruské kontroly, stejně jako postavení ruských ozbrojených sil na východní hranici Evropské unie. Cílem je zvýšit politický tlak na Evropu," tvrdí Frizová.

Ruské ministerstvo obrany již dříve oznámilo, že v roce 2017 plánuje poslat mnohem více vojáků a vojenské techniky do Běloruska.

Témata:  Ruská armáda Ukrajina Bělorusko

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy