Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko ovlivnilo volby v USA? Experti přišli s vážným obviněním

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Washington - Americká společnost FireEye tvrdí, že Rusko během prezidentské kampaně v USA provádělo nejen hackerské útoky, ale využívala také sociální média jako zbraň k ovlivnění pohledu na hlasování.

FireEye se zaměřuje na kybernetickou bezpečnost. Analytici podle agentury Bloomberg prověřili tisícovky dokumentů, internetových příspěvků a odkazů a dospěli k závěru, že materiál ukradený z amerických sítí ruskými tajnými službami byl na internetu masivně propagován. Využívány k tomu byly i falešné webové účty či odkazování na smyšlené a zavádějící informace.

"Vzestup Ruska jako kybernetické mocnosti se dostal na úplně jinou úroveň, než tomu bylo kdy dříve," řekl šéf firmy David DeWalt. "Zažili jsme něco, co je podle mě v dějinách americké demokracie, pokud jde o kampaň Ruska, možná tou největší historickou událostí," dodal.

Těsnost listopadových voleb, ve kterých zvítězil republikán Donald Trump, upřela pozornost na šíření falešných zpráv a přiměla kandidátku Strany zelených Jill Steinovou požádat o přepočet hlasů v klíčových státech, kde prohrála demokratka Hillary Clintonová. Trump na takový krok reagoval twitterovým prohlášením, že pro demokratku hlasovaly nelegálně miliony lidí. Žádné důkazy pro své tvrzení ale neposkytl.

Počítačový odborník pracující pro Steinovou Alex Halderman se domnívá, že hackeři mohli ve státě Pensylvánie infikovat hlasovací přístroje škodlivým softwarem. Ten mohl být navržen tak, aby po celé týdny zůstal nečinný, aktivoval se až 8. listopadu v den voleb a poté se bez zanechání stop sám vymazal.

FireEye i představitelé amerických bezpečnostních úřadů však Haldermanovu obavu nesdílí. Ruští představitelé zásah do amerických voleb opakovaně odmítají.

Témata:  Rusko hackeři volby v USA USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.