Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Maďarsko se z odstrkované země stalo "součástí vítězného týmu", tvrdí Orbán. A co si myslí o Rumunsku?

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér
Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér
Foto: fidesz.hu **www.fidesz.hu**

Budapešť - Maďarsko se stalo ze stigmatizované a odstrkované země "součástí vítězného týmu", prohlásil dnes premiér Viktor Orbán. Také se domnívá, že západní svět upadl do "intelektuálního chaosu". Ve své řeči dnes naznačil, že se mu nezamlouvá politika Rumunska.

Orbán na dnešním zasedání Stálé maďarské konference v Budapešti označil za největší úspěch své vlády v uplynulých šesti letech "sjednocení národa", dokončené ve spolupráci s etnickými maďarskými komunitami. "Sto let po trianonském diktátu se součásti maďarského národa vzájemně našly a spolupráce začala být denní rutinou," řekl.

Podle agentury MTI si ale premiér postěžoval, že "jiné země regionu po přistoupení k Evropské unii nenaplnily očekávání týkající se podpory práv národnostních menšin". Konkrétně se zmínil o Rumunsku, kde se mu nelíbí omezení používat maďarské symboly.

Orbán označil za "absurdní", že nedávno zesnulý Fidel Castro "je omlouván". "Levicově liberální elita si stále neuvědomuje realitu stojící za socialismem nebo komunismem" a trvá na svých "fantaziích" spojených s těmito systémy, prohlásil.

Proto také "mnozí v Bruselu" stále nevidí důvody referendového vítězství stoupenců odchodu Británie z EU a vítězství Donalda Trumpa v amerických prezidentských volbách. "Není těžké vidět podobnosti mezi těmito vývoji a maďarskými změnami v roce 2010," řekl rovněž Orbán s narážkou na rok, od něhož je opět maďarským premiérem a od něhož je v EU kritizován za kontroverzní kroky k upevnění své moci.

Témata:  Viktor Orbán Maďarsko EU

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy