Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Michaláková o děti definitivně přišla? Norský soud zamítl její odvolání

Eva Michaláková, matka dětí odebraných norským úřadem Barnevernet
Eva Michaláková, matka dětí odebraných norským úřadem Barnevernet
Foto: Reprofoto ČT

Praha - Češka Eva Michaláková patrně definitivně přišla o své syny. Podle informací Českého rozhlasu norský soud pravomocně zamítl odvolání proti verdiktu, který ji letos v červnu zbavil rodičovských práv.

Odvolání Michalákové řešil Krajský soud v Oslo, který zamítavé rozhodnutí vynesl toto pondělí. Odvoláním se odmítl zabývat, protože pro projednání případu prý neshledal důvody. "Krajský soud v Oslo se domnívá, že zbavit paní Michalákovou rodičovských práv za to, že případ medializovala, je naprosto správné a vlastně okresní soud chválí a zcela se s ním ztotožňuje," sdělil rozhlasu právník matky Pavel Hasenkopf.

"Nechápu, jak mohou být Norové tak bezohlední a nebrat vůbec v úvahu právo biologických rodičů," myslí si Michaláková.

Nyní jedenáctiletého Denise a sedmiletého Davida norská sociální služba české matce a otci odebrala před pěti lety kvůli podezření na zneužívání, zanedbávání a fyzické týrání. To se nepotvrdilo.

Letos v červnu norský soud Evu Michalákovou zbavil rodičovských práv ke dvěma jejím synům. Současně zakázal matce i otci stýkat se s chlapci. Adopci mladšího hocha soud ale nepotvrdil a otci rodičovská práva ponechal. Michaláková se proti tomuto verdiktu bez úspěchu odvolala.

Hasenkopf už v polovině září nevyloučil, že pokud odvolání neuspěje, mohl by případ skončit ve Štrasburku.

"To rozhodnutí je důležité z několik důvodů. Ten první spočívá v tom, že víme, že Norsko není demokratickou zemí a soud tím potvrdil, že svoboda slova v Norsku neplatí. Odebrání dětí na základě medializace a kritice systému je možné pouze v rozvojových zemích, respektive také v diktátorských režimech. Druhý důvod je ten, že nyní se otevírá paní Michalákové možnost domáhat se svých práv u nejvyššího soudu v Norsku, případně poté u Evropského soudu pro lidská práva a tam věřím, že uspěje," uvedl k rozsudku pro EuroZprávy.cz europoslanec Tomáš Zdechovský, který se kauzou několik let zabývá.

Témata:  Eva Michaláková Norsko

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy