Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Europol vytvořil adventní kalendář ze zločinců. Jsou tam i Češi

Internetové stránky s nejhledanějšími zločinci v Evropě
Internetové stránky s nejhledanějšími zločinci v Evropě
Foto: Reprofoto internet

Haag - Europol vytvořila adventní kalendář, který je sestavený z portrétů nejhledanějších uprchlíků před spravedlností na starém kontinentu. Od lednového spuštění internetové stránky evropské policejní agentury se podařilo dopadnout 24 zločinců, z toho devět za pomoci občanů.

"Od 1. prosince budeme po 23 dnů zveřejňovat jméno jednoho uprchlíka z jednoho členského státu," řekl agentuře AFP mluvčí Europolu Gerald Hesztera. Jde podle něj o zločince, kteří byli odsouzeni za vraždy, únosy, terorismus či obchodování s drogami.

Kalendář začíná písmenem A jako Austria, a tedy portrétem šedesátiletého Rakušana jménem Tibor Foco, který byl odsouzen na doživotí za vraždu prostitutky, kterou zastřelil v roce 1986. V roce 1995 ale uprchl z vězení a od té doby je na útěku.

Video se zločincem, po kterém pátrá Česko, bude dostupné od 6. prosince, Slovensko přijde na řadu 19. prosince.

Témata:  Europol Kalendář

Aktuálně se děje

11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.