Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Počet teroristických útoků loni vzrostl, většinu měli na svědomí islámští radikálové

Islámský stát
Islámský stát
Foto: Reprofoto YouTube

Haag - Státy EU loni čelily 205 teroristickým útokům, ať už dokonaným, nedokončeným nebo zmařeným. Oproti roku 2016 počet těchto případů vzrostl o 45 procent. Dle statistik Europolu zemřelo 68 lidí, dalších 844 utrpělo zranění. Většinu obětí (62) mají na svědomí islámští radikálové.

Počet obětí v Evropě v roce 2017 poklesl, před rokem za sebou teroristé zanechali 142 mrtvých. Europol ale upozornil, že útoky džihádistů se více než zdvojnásobily a je velmi pravděpodobné, že jejich akce budou pokračovat.

Zmíněných 205 útoků se odehrálo nebo mělo odehrát celkem v devíti členských státech EU. Nejvíce jich řešila Británie (107), následovala Francie (54), Španělsko (16), Itálie (14) a Řecko (osm). Po dvou útocích řešila policie v Belgii a Německu, jedním útokem se zabývali také Finové a Švédi.

Nejvíce teroristických útoků (67 procent) loni spáchali nacionalisté a separatisté, z toho více než polovina případů se stala v Severním Irsku. Následují džihádisté s 16 procenty. Levicové a anarchistické teroristické skupiny i jednotlivci stáli za 12 procenty útoků. Počet útoků islámských radikálů vzrostl z 13 na 33, přičemž z tohoto počtu bylo dokončeno deset z nich. Nedokončeno zůstalo 12 a 11 policie zmařila předem.

Témata:  terorismus Europol EU Islámský stát

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:23

Olaf Scholz varoval Čínu před jakoukoli vojenskou podporou Ruska

Německý kancléř Olaf Scholz dnes varoval Čínu před jakoukoli vojenskou podporou Ruska. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Kateřina Skálová

Další zprávy