Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turecko zuří: Situace v Sýrii je kritická, Asad je zodpovědný za smrt půl milionu lidí

Turecko
Turecko
Foto: Pixabay

Bejrút - Situace v Halabu je už podle Ankary kritická. Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu dnes na tiskové konferenci v Bejrútu řekl, že je Bašár Asad zodpovědný za smrt 600.000 lidí.

"Někdo, kdo je zodpovědný za smrt 600.000 lidí, by neměl vládnout," prohlásil turecký ministr.

Halab byl od roku 2012 rozdělen na povstaleckou a vládní část. Syrská armáda v minulých dnech zintenzivnila útoky na čtvrti ovládané povstalci a asi polovinu z nich obsadila. Boje pokračovaly i dnes a povstalci se snaží ztracené území dobýt zpět. Občanská válka v Sýrii trvá od roku 2011 a boje si už vyžádaly 250.000 až 300.000 obětí.

Spojencem syrského režimu je ruská armáda. Ta dnes oznámila, že syrská vláda obnovila kontrolu nad městem Chán aš-Šíh, které přiléhá k Damašku na jeho jihozápadním okraji. Místo od roku 2012 ovládali povstalci, kteří ale tento týden přistoupili na dohodu s úřady a stáhli se. S odchodem souhlasilo přes 1800 povstalců, kteří s sebou vzali při přesunu do města Idlib na 1100 svých příbuzných.

Mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov dnes kritizoval OSN za zpožďování humanitární pomoci lidem v částech Halabu, které v minulých dnech obsadila syrská armáda. Jediný, kdo poskytuje 90.000 obyvatel čtvrtí na severovýchodě Halabu jídlo, je podle Konašenkova ruská armáda.

Témata:  Turecko Bašár Asad ruské angažmá v Sýrii

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 21:41

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy