Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Británie se postavila za Trumpův názor na NATO

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: NATO

Londýn - Velká Británie souhlasí s názorem Donalda Trumpa, aby členské státy Severoatlantické aliance dávaly více peněz na obranu.

Dnes to podle portálu BBC prohlásil britský ministr zahraničí Boris Johnson s tím, že je neospravedlnitelné, aby Spojené státy nesly 70 procent nákladů aliance na armádu. Británie je jednou z mála zemí, která utrácí na obranu dohodnutá dvě procenta hrubého domácího produktu; Česká republika tento závazek neplní.

Johnson rovněž hovořil o tom, že Spojené království musí zdvojnásobit své odhodlání bránit a zachovat to nejlepší z právního mezinárodního pořádku, aby zabránilo návratu starších a brutálních systémů, ve kterých je silným dovoleno požírat slabší.

Trump během předvolební kampaně varoval, že USA nemusí přispěchat na pomoc napadeným členským zemím, které nedostatečně přispívají na obranu. Británie společně s USA či vedením NATO opakovaně vyzývají, aby ostatní alianční státy zvýšily výdaje na armádu.

Přes dvě procenta HDP investují vedle USA (3,6 procenta) a Británie (2,2 procenta) také Řecko (2,4) a Estonsko (2,16). Této hranice se letos snaží držet také Polsko, jak vyplývá z údajů bruselské centrály NATO. Česko je s více než jedním procentem HDP na 22. místě z 28 zemí aliance.

Témata:  Velká Británie Donald Trump NATO (Severoatlantická aliance)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy