Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Známý fyzik Stephen Hawking byl hospitalizován

Stephen Hawking
Stephen Hawking
Foto: Reprofoto YouTube

Řím - Britský fyzik Stephen Hawking byl ve čtvrtek v Římě hospitalizován. Prý se necítil moc dobře.

jeho stav ale není považován za vážný. Podle agentura Reuters to dnes oznámila Hawkingova mluvčí. Nadále se předpokládá, že vědec po sérii kontrol opustí Itálii v sobotu, jak původně plánoval.

Čtyřiasedmdesátiletý Hawking, který trpí amyotrofickou laterální sklerózou, přijel do italské metropole na konferenci Papežské akademie věd a v pondělí ho přijal papež František.

Na amyotrofickou laterální sklerózu nezná moderní medicína žádný lék. Choroba je zákeřná v tom, že ničí svalstvo a tělo, ale hlava a mozek fungují dál. Jedinec si tak svou situaci zcela uvědomuje a do poslední chvíle vnímá to, že přichází smrt.

Fyzik trpí neurodegenerativním onemocněním mozku, kdy mu postupně odumírají nervové buňky odpovědné za fungování svalů, zatímco psychické a mentální schopnosti zůstávají nedotčeny. I přes původní očekávání lékařů Hawking nemoci nepodlehl a pracuje z pojízdného křesla.

Témata:  Stephen Hawking Itálie

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:23

Ukrajina může podle CIA prohrát válku s Ruskem ještě letos

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy