Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jižní Koreu čeká hlasování o sesazení prezidentky

Jižní Korea, ilustrační foto
Jižní Korea, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Soul - Jihokorejská opozice podala návrh na sesazení prezidentky Pak Kun-hje v souvislosti s korupčním skandálem. Hlasování by se mohlo uskutečnit již v pátek 9. prosince.

Opoziční strany ovšem nemají v parlamentu dostatek poslanců, aby sesazení prezidentky prosadily, a budou muset spoléhat na odpadlíky z prezidentčiny vládnoucí Strany nových obzorů. Dnes jsou znovu v jihokorejské metropoli Soulu očekávány masové demonstrace, které zřejmě přitáhnou do ulic desetitisíce lidí, napsala agentura AP.

Jihokorejci v Soulu demonstrují již šestý víkend po sobě. Organizátoři podle agentury AP dnešní účast odhadli na 1,7 milionu lidí, policie mluví o 320.000 účastníků. Demonstranti se dnes dostali blíže než kdy předtím k prezidentskému paláci, pochodují ulicí vzdálenou od něj necelých sto metrů, kam jim při předcházejících demonstracích policie zabránila vstoupit. Rezolutně požadují, aby prezidentka bez ohledu na svou už třetí veřejnou omluvu, odstoupila.

Organizátoři účast odhadli na 1,5 milionu. Demonstrace se má konat poblíž prezidentského paláce a také u sídla jihokorejského parlamentu s cílem donutit strany, včetně prezidentčiných konzervativců, aby hlasovaly pro impeachment.

Trojice opozičních stran dnes předložila v parlamentu návrh na sesazení prezidentky. Podepsalo ho 171 zákonodárců z 300členného sboru.

Témata:  Jižní Korea

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:55

Lavrov se rázně obořil na Izrael. Obhajuje požadavky Íránu

Rusko dalo Izraeli jasně najevo, že Írán "nechce eskalaci" napětí v regionu Blízkého východu. Uvedl to v pátek ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v reakci na noční útoky v Íránu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy