reklama

Věří, že by hledání u východoafrických břehů mohlo přispět k objasnění záhadného zmizení boeingu. Informovala o tom dnes agentura AP.

V letadle bylo 239 lidí a všechny trosky, o kterých se předpokládá, že patří zmizelému letadlu, byly doposud nalezeny ve východní Africe. Do madagaskarské metropole Antananarivo přicestovalo v sobotu šest rodinných příslušníků obětí. Ve skupině, která si říká Voice 370, jsou tři lidi z Malajsie, dva z Číny a jeden z Francie. Cestu podnikají na vlastní náklady a na ostrově setrvají do 11. prosince.

Vyšetřovatelé se domnívají, že stroj společnosti Malaysia Airlines spadl do Indického oceánu zhruba 1800 kilometrů jihozápadně od Austrálie. Pátrací týmy od konce roku 2014 prohledávají část Indického oceánu o rozloze 120.000 kilometrů čtverečních, žádné stopy ale nenašly. Pátrání po troskách na mořském dně má skončit začátkem příštího roku - pokud do té doby nedojde k nějakému významnému objevu.

Někteří příbuzní pasažérů ale nejsou s dosavadním pátráním spokojeni, označují ho za nesystematické a prohlašují, že vyšetřovatelé jisté stopy ignorují. "Rodiny cestujících tak nemají jinou možnost, než aby se samy ujaly tohoto úkolu a pokusily se najít odpovědi," napsala skupina Voice 370 minulý měsíc v prohlášení.

Na Madagaskaru se příbuzní pasažérů mimo jiné vypraví do pobřežních oblastí, aby tam mluvili s místními vesničany o pohřešovaném letadle.

Podle nové teorie, o které informuje server Daily Mail, by mohl být tragický konec letu MH370 hrdinských činem obětování pilota. Australský letecký nadšenec Michael Gilbert věří, že letadlo bylo odsouzeno k zániku, když se vznítilo uprostřed letu. To údajně donutilo pilota Zaharie Ahmada Shaha nabrat kurz daleko od hustě osídlených oblastí.

Australské a malajsijské úřady doposud uváděly, že letadlo během klesání zřejmě neřídil pilot. Ten podle nich možná nebyl při vědomí nebo neměl nad letounem kontrolu, například kvůli tomu, že došlo palivo. Objevily se ale také názory, že letadlo mohlo přistávat kontrolovaně. Klouzavý, sestupný let stroje by vysvětloval skutečnost, proč ve vytyčené pátrací zóně zatím nebyly jeho trosky nalezeny.

Nová zpráva australských vyšetřovatelů podporuje teorii o prudkém pádu letadla. Klapky na křídlech letadla byly totiž při nárazu na hladinu v pozici, jakou mají při letu.