Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Konec migrační krize? Rakouský ministr má jasno. Tvrdě to schytala i Merkelová

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Vídeň - Rakouský ministr zahraničí Sebastian Kurz uvedl, že by bylo „fatální"domnívat se, že je migrační krize za námi. Kritizoval také německou kancléřku Angelu Merkelovou kvůli jejímu postoji k migrační politice a jejímu dominantnímu postavení v Evropské unii (EU).

V rozhovoru pro OVB Online ministr zahraničí Kurz, neochvějný kritik migrační politiky Merkelové, tvrdil, že Evropa „ztratila kontrolu" nad svými hranicemi. Zároveň však připustil, že se v posledním roce hodně změnilo, což komentoval slovy: „Díky bohu".

Kurz také připomněl, že migrační krize není jen „čistě německý fenomén“. Poukázal přitom ale na politiku otevřených dveří kancléřky, vůči které byl od počátku skeptický. „Když jsem kritizoval otevřené hranice a trval na tom, že bychom měli zastavit příliv, byl jsem masivně kritizován,“ zlobil se „Moje pozice byla menšinovou pozicí, která byla ostře kritizována v médiích a v té době nebyla přijímána ani většinou populace. Kvůli mnoha věcem jsem loni sklidil nadávky. Teď sklízím potlesk,“ uvedl v rozhovoru.

Hlasitý kritik přistoupení Turecka k Evropské unii, který režim v Ankaře již dříve přirovnal k diktatuře, tvrdí, že tato země nemá v bloku místo. Nevěří také, že turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan dodrží dohodu mezi EU a Tureckem o migrantech. Kurz proto zdůraznil, že kontinent by se měl snažil zajistit vnější hranice předtím, než přijdou další vlny přistěhovalců snažících se dostat do Evropy. Dodal, že i přes dohodu mezi EU a Tureckem hranice každý den překročí davy nelegálních běženců.

„Bylo by fatální věřit, že krize byla vyřešena, protože stále existují tisíce lidí překračujících vnější hranice každý týden,“ varuje šéf rakouské diplomacie. Kurz musel čelit slovům o tom, že je v oblasti migrační „bezcitný". Na tyto výtky však odpověděl, že horší jsou „pašeráci vydělávající více a více peněz" a „bezpočet utonulých ve Středomoří".

„Musíme jasně říci, že každý, kdo se nelegálně dostane do Evropy, bude zastaven. Že nemá šanci dostat se do střední Evropy. Když to budeme dělat, ukončíme nelegální migrační toky, zastavíme obchod s lidmi, a to nejdůležitější – zastavíme umírání,“ má jasno ministr.

Rakouský ministr zahraničí si prý uvědomuje, že „Německo má velmi silnou roli v Evropě", ale silné národy podle něj musí být „citlivé" a nesnažit se dominovat v bloku. „V tomto ohledu je silná role Německa je velmi obtížný a důležitý úkol, který musí být proveden jemně, aby nebyla narušena rovnováha,“ myslí si Kurz.

V reakci na slova rakouského ministra zahraničí generální tajemník Křesťanskodemokratické unie (CDU) Peter Tauber řekl listu Die Welt: „Rozhodující rozdíl mezi Kurzem a Merkelovou je, že Angela Merkelová má zodpovědnost nejen za Německo, ale i celou Evropu".

Tauber trvá na tom, že otevřená hraniční politika Merkelové byla správná, protože zajistila „stabilitu Balkánu". „Co by se stalo, kdybychom skutečně uzavřeli hranici a nechali země Balkánu vypořádat se s mnoha uprchlíky? Tyto země nebyly stabilní a dostatečně silné, aby se s tím vyrovnaly. Sociální konflikty se mohou rychle zhoršit, mohlo by docházet i k násilí,“ dodal.

Témata:  uprchlíci Angela Merkelová

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy