Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko doufá po italském referendu ve zrušení sankcí. Podle Bruselu a NATO se nic nemění

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Moskva/Řím/Brusel - Šéf zahraničního výboru dolní komory ruského parlamentu Leonid Sluckij dnes uvedl, že by nezdar hlasování o ústavních reformách v Itálii mohl přiblížit zrušení protiruských sankcí Evropské unie. Předseda euroskupiny Jeroen Dijsselbloem z Nizozemska pak dnes uvedl, že se hospodářská situace v Itálii po plebiscitu nezměnila, problémy podle něj zůstávají stejné.

Itálii podle Sluckého možná čekají předčasné volby. "Je možné, že při těchto volbách se k moci dostanou představitelé právě té opozice, která usiluje o zrušení protiruských sankcí a jejíž zástupci dokonce navštívili Krym," konstatoval ruský poslanec. "Je proto možné konstatovat, že Itálie se přibližuje ke zrušení sankcí proti Rusku," dodal.

Podle ruského tisku požaduje zrušení protiruských sankcí zejména italská populistická a separatistická strana Liga severu. Neúspěch italského referenda podle Sluckého lze srovnat s odchodem Británie z EU. "Jen možnost zrušení sankcí už nyní zasazuje tvrdý úder jednotě EU," konstatoval Sluckij.

V nedělním referendu odmítli Italové změny ústavy navržené premiérem Mattem Renzim. Do Bruselu dnes kvůli nadcházejícímu konci vlády nedorazil italský ministr financí Carlo Padoan. Itálie je třetí největší ekonomikou eurozóny, je však výrazně zadlužená a její bankovní systém je v současnosti velmi slabý.

Dijsselbloem upozornil, že je nyní na italském prezidentovi Sergiu Mattarellovi, aby rozhodl, jak dál. Politické důsledky referenda tak podle něj nyní nejsou vůbec jasné. "Je to demokratický proces. A v zásadě nijak nemění situaci v ekonomice nebo italských bank. Problémy, které máme dnes jsou stejné, jako byly včera," poznamenal nizozemský ministr.

Eurokomisař pro hospodářské a finanční otázky Pierre Moscovici si je jist, že Řím má prostředky k tomu, aby i po referendu dokázal vyřešit stávající nejednoduchou situaci italských bank, systémové riziko podle něj neexistuje. "Itálie je silná země, spolehlivá země," poznamenal.

Výsledek referenda je podle šéfa NATO Jense Stoltenberga projevem vůle italského lidu. "A NATO je aliancí 28 demokracií. Referendum v Itálii je součástí demokratického procesu," podotkl. Itálie podle Stoltenberga v NATO hraje a dál bude hrát v mnoha ohledech klíčovou roli.

Témata:  Itálie Rusko eurozóna

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy