Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusové litují pádu komunismu? Průzkum ukázal, po čem lidé prahnou

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Moskva - Většina Rusů lituje, že došlo ke zhroucení Sovětského svazu. Ukazuje to zpráva nezávislé organizace Levada Center. Průzkum byl proveden mezi 18. a 21. listopadem a zúčastnilo se jej 1600 lidí z 134 ruských měst, měst a vesnic.

Asi 56 procent respondentů uvedlo, že lituje pádu komunismu, zatímco jen 28 procent uvedlo, že necítí vůbec žádnou lítost. Šestnáct procent respondentů neodpovědělo. Výsledky průzkumu přinesla tisková agentura Interfax.

Z těch, kteří byli nespokojeni s rozpadem SSSR, 53 procent uvedlo, že postrádá jednotný ekonomický systém, zatímco 43 procent nese nelibě ztrátu ruské síly na světové scéně, píše server The Moscow Times.

Jiní říkali, že teď je pro ně obtížnější cestování a že je na světě více „vzájemné nedůvěry a hořkosti".

Rusové, kteří uvedli, že nelitují konce SSSR mluvili o „úplném vyčerpání komunistické ideologie", „těžké vojenské zátěži pro ekonomiku země" a „chudobě a stagnaci" v životě obyčejných Rusů.

Témata:  Rusko Sovětský svaz

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.