Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Japonský premiér navštíví Pearl Harbor, uctí památku obětí

Summit G7 v Německu,  japonský premiér Šinzó Abe se svou ženou Akie
Summit G7 v Německu, japonský premiér Šinzó Abe se svou ženou Akie
Foto: g7germany.de

Tokio - Japonský premiér Šinzó Abe koncem měsíce navštíví přístav Pearl Harbor na Havaji, aby uctil památku obětí japonského útoku na tamní americkou námořní základnu 7. prosince 1941. Toto napadení předznamenalo vstup USA do druhé světové války.

Návštěva, během níž se setká s americkým prezidentem Barackem Obamou, je plánována na 26. a 27. prosince. Abe by se tak podle médií měl stát prvním japonským úřadujícím premiérem, který se na základnu Pearl Harbor vydá. V srpnu do Pearl Harboru zavítala manželka japonského premiéra Akie Abeová.

Překvapivý japonský letecký útok na Pearl Harbor si vyžádal smrt více než 2400 amerických vojáků.

Spekulace o možné Abeově návštěvě Pearl Harboru kolují již několik měsíců. Rozvířily se poté, co Obama letos v květnu jako první prezident Spojených států navštívil japonskou Hirošimu. Ta se před 71 lety stala vůbec prvním terčem jaderného bombardování na světě.

Témata:  Šinzó Abe Pearl Harbor Barack Obama

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy