Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vztahy Slovenska a Maďarska jsou nejsilnější v historii, shodli se prezidenti zemí

Andrej Kiska, slovenský prezident
Andrej Kiska, slovenský prezident
Foto: prezident.sk **www.prezident.sk**

Budapešť - V Budapešti se dnes konala schůzka sloveského a maďarského prezidenta. Shodli se na tom, že vztahy mezi Bratislavou a Budapeští jsou momentálně vůbec nejsilnějí v historii. Ocenili především ekonomickou spolupráci.

János Áder řekl, že vzájemné vztahy jsou "lepší než kdy předtím" a posiluje i spolupráce v ekonomické oblasti. Vzrostla například kvalita dopravního propojení obou zemí, které rovněž více spolupracují v energetické oblasti, dodal.

Andrej Kiska přijel na pozvání Ádera, který navštívil Bratislavu před dvěma lety. Slovenský prezident má na programu rovněž setkání s premiérem Viktorem Orbánem.

Vztahy mezi oběma sousedy byly vyhrocené zejména za první vlády nynějšího slovenského premiéra Roberta Fica v letech 2006 až 2010. Přispěla k tomu také diplomatická roztržka, kdy Slovensko v roce 2009 odepřelo tehdejšímu maďarskému prezidentovi Lászlóovi Sólyomovi vstup na své území.

Oba státy se dostaly do sporu také kvůli dvojímu občanství, když Maďarsko zmírnilo podmínky pro udělení občanství svým zahraničním krajanům, jichž jsou na Slovensku statisíce. Bratislava reagovala opatřením, kterým prakticky vyloučila možnost dvojího občanství.

Témata:  Andrej Kiska Slovensko Maďarsko János Áder

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy