Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Neotravujte, vzkázala Čína jiné velmoci

OSN
OSN
Foto: Pixabay

Peking/Londýn - Vztahy mezi Čínou a Velkou Británií jsou napjaté. Zástupce Pekingu ostře kritizuje Londýn za to, že údajně zkresluje pozice jiných zemí. Vyzval proto Velkou Británii, aby přestala otravovat ovzduší.

Za přestřelkou stojí pondělní veto Ruska a Číny, které v Radě bezpečnosti OSN zablokovaly návrh rezoluce o humanitární situaci v syrském Aleppu. Dokument pocházející z Egypta, Španělska a Nového Zélandu vyzval k zastavení palby v Aleppu včetně pozastavení útoků na pozice teroristických skupin an-Nusrá a IS.

Čínský zástupce Liu Ce-ji na svou obranu dodal, že za existence vážných rozporů nenapomáhají akce podle návrhu rezoluce diplomatickým úsilím zainteresovaných stran a nenapomáhají ani zlepšení situace v Sýrii.

Podle Číny je nutné zachovávat jednotu v otázce Sýrie, mluvit jedním hlasem a pracovat spolu. To považuje za cestu, kterou by se země měly vydat.

Čínské veto ale zkritizoval zástupce Velké Británie, který uvedl, že jde o podivnou věc. "Nehledě na četná prohlášení proti politizaci si zvolila Čína stranu Ruska, které je stranou tohoto konfliktu," uvedl na podle agentury Reuters britský zástupce Matthew Rycroft.

Čína má  podle něj zkreslenou víru v tyrana, který zavraždil téměř půl milionu svých občanů. Útok proti Číně a Rusku se ale čínskému zástupci krajně nelíbil a uvedn, že Rada bezpečnosti OSN není místem pro neodůvodněné útoky na pozice jiných zemí.

Následně jej podle zahraničního tisku požádal, aby "skoncoval s otravováním ovzduší v Radě bezpečnosti a s urážkami členů Rady bezpečnosti OSN." Podle Číny se tak nestalo poprvé a nepřeje si, aby se to v budoucnu opakovalo.

Témata:  Čína Velká Británie OSN (Organizace spojených národů)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy