Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Válka v Donbasu si vyžádala už 10 tisíc mrtvých

Petr Porošenko, ukrajinský prezident
Petr Porošenko, ukrajinský prezident
Foto: president.gov.ua **www.president.gov.ua**

Kyjev - Ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes uvedl, že během bojů s proruskými separatisty v Donbasu zemřelo už přes 2500 ukrajinských vojáků a 7500 civilistů. Konflikt vypukl v dubnu 2014. OSN uvádí počet 9600 padlých, a to včetně povstalců.

"Celkový počet obětí dosáhl 10.000. Rusko připravilo o život nejen více než 2500 našich vojáků z ozbrojených sil a dalších složek, které brání zemi a dělají to velice profesionálně, ale také 7500 civilistů na Ukrajině," řekl Porošenko během vyznamenávání obránců vlasti při příležitosti armádního svátku.

Podle prezidenta se v současnosti ve vojenských nemocnicích léčí 125 zraněných vojáků. S některými se šéf státu setkal v ústřední vojenské nemocnici v Kyjevě.

Porošenko zdůraznil, že veškerá vina za smrt a zranění Ukrajinců spočívá na ruském vedení. "Tento smrtelný hřích tíží duše nejvyššího vojenského a politického vedení Ruské federace, které se snaží obnovit impérium a pohrdá životy a osudy lidí," zdůraznil.

Náčelník generálního štábu ukrajinské armády Viktor Muženko dříve v jednom interview uvedl, že v Donbasu padlo celkem 3064 ukrajinských bojovníků, z čehož 2636 byli vojáci a z nich 2148 padlo v boji.

Nyní se podle Porošenka na "dočasně okupovaných ukrajinských územích nachází okolo 700 ruských tanků, 1200 ruských obrněných vozidel, více než tisícovka ruských dělostřeleckých zbraní a více než 300 raketometů". Porošenko v této souvislosti vyzval k dalšímu zvyšování bojeschopnosti ukrajinských ozbrojených sil v příštím roce.

Témata:  Petr Porošenko Armáda Ukrajina Ukrajina

Aktuálně se děje

11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.