Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sněmovna zamítla debaty o KLDR a restitucích

Poslanecká sněmovna
Poslanecká sněmovna
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Pravicová opozice chtěla ve Sněmovně jednat o lidských právech v komunistické Severní Koreji a o tom, jak Česko čerpá peníze z evropských fondů. Většina, kterou mají poslanci koalice, ale tato témata nepřipustila.

Diskusi o čerpání evropských fondů chtěl Petr Bendl z ODS. Přednesl údaje z odpovědi ministerstva financí na svou interpelaci, podle nichž Česko vyčerpalo z možných zhruba 863 miliard korun do konce letošního října 2,16 miliardy. "Vzhledem k tomu, že jde o peníze pro léta 2014 až 2020, jsme téměř v polovině tohoto finančního období. Tato vizitka předčí úplně všechno," řekl Bendl.

Poslanec na základě informací z ministerstva financí uvedl, že ministerstvo průmyslu a obchodu vyčerpalo 0,02 procenta možné částky, ministerstvo školství 0,94 procenta, ministerstvo práce a sociálních věcí 4,18 procenta, ministerstvo životního prostředí 1,64 procenta, ministerstvo pro místní rozvoj ve dvou programech 0,01 procenta a 5,5 procenta a ministerstvo dopravy a hlavní město Praha vůbec nic.

Většina ve Sněmovně odmítla taky debatu o situaci na dostavované části dálnice D8. Neúspěchem skončila i snaha komunistických poslanců, aby se dolní komora zabývala tento týden jejich návrhy například na zdanění peněžitých náhrad církvím za majetek nevydaný v restitucích.

Vyjádření dolní komory k lidským právům v KLDR žádala Markéta Adamová (TOP 09) i s ohledem na starší zprávu zvláštní komise OSN, podle ní jsou systematicky a závažně porušována. Dostatečnou podporu v plénu ale nenašla.

Témata:  Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky TOP 09 Ministerstvo financí České republiky

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:06

Protest v RTVS. Zaměstnanci požadují zachovat svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy