Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Americký nejvyšší soud zastal Samsungu ve sporu s Apple

Samsung
Samsung
Foto: Pixabay

Washington - Nejvyšší soud USA se v patentovém sporu mezi výrobci chytrých telefonů Apple a Samsung Electronics postavil na stranu jihokorejské společnosti Samsung.

Osmičlenné plénum soudu dnes jednomyslně zamítlo rozsudek nižší soudní instance, podle nějž měl Samsung americkému konkurentovi za okopírování některých designových prvků jeho telefonů iPhone zaplatit 399 milionů dolarů (zhruba deset miliard Kč).

Soudci nejvyššího soudu rozhodli vrátit případ zpět nižšímu soudu k novému projednání. Podle jejich jednotného stanoviska nemusí Samsung zaplatit Applu všechny zisky, které vydělal z 11 modelů telefonů, jejichž prvky údajně okopíroval. Tyto prvky jsou podle soudu jen drobné součásti celého přístroje.

Samsung a Apple vedou více než pět let po celém světě soudní spory, v nichž se vzájemně obviňovaly z porušování patentů pro chytré telefony a tablety. V roce 2014 se firmy dohodly na ukončení patentových sporů ve všech zemích s výjimkou Spojených států.

Apple u soudů v USA většinou vyhrával a před rokem odvolací soud rozhodl, že Samsung musí Applu zaplatit vysoké odškodné za porušování patentových práv.

Témata:  Apple Samsung USA

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 21:35

V dubnu došlo k celkovému zdražení většiny potravin

V dubnu došlo k celkovému zdražení většiny potravin, které pravidelně monitoruje Český statistický úřad (ČSÚ).

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy