Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Renzi večer podal demisi, do výběru nástupce ve funkci zůstane

Vlajka Itálie
Vlajka Itálie
Foto: Pixabay

Řím - Italský premiér Matteo Renzi dnes podal demisi do rukou prezidenta Sergia Mattarelly. Země teď bude hledat jeho nástupce.

Mattarella Renziho při večerní schůzce v Kvirinálském paláci v Římě, který je prezidentským sídlem, požádal o setrvání v úřadu do výběru nového předsedy vlády. Ve čtvrtek večer prezident zahájí konzultace s parlamentními stranami ohledně Renziho nástupce.

Ještě před návštěvou v paláci se Renzi setkal s vedením své Demokratické strany a znovu přijal plnou odpovědnost za výsledky referenda, ve kterém v neděli neprošla jeho reforma parlamentu. Nedal ale však najevo, zda zvažuje odstoupení z vedení strany. Naopak se podle všeho chystá na brzkou předvolební kampaň.

Končící premiér řekl, že ve čtvrtek, který je v Itálii státním svátkem, stráví oslavou 86. narozenin své babičky. „Musíme poděkovat seniorům," upozornil s poukazem na to, že většina důchodců podpořila jeho reformní snahy. "A doufám, že zítra (ve čtvrtek) budu mít více štěstí v boji s PlayStationem svých synů, než jsem ho měl tady," dodal.

Opozice, především populistické Hnutí pěti hvězd a protievropská Liga Severu, usiluje o to, aby se co nejdříve konaly předčasné parlamentní volby. Renzi ale upozornil, že nejprve musí soud rozhodnout o ústavnosti současného volebního zákona, který vítězi umožňuje mít nadpoloviční množství poslaneckých mandátů ve sněmovně, když dosáhne aspoň 37 procent volebních hlasů. Soud se má otázkou zabývat 24. ledna.

Témata:  Itálie Matteo Renzi

Aktuálně se děje

1. května 2024 12:13

Češi v EU: Největší nespokojenost panovala v roce 2016

V dobách migrační krize v roce 2016 panovala největší míra nespokojenosti s členstvím Česka v Evropské unii, kdy nebylo spokojeno 65 procent Čechů. Naopak největší spokojenost byla zaznamenána kolem českého předsednictví v roce 2009, kdy bylo spokojených 69 procent obyvatel.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy